Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.02. 07:59

Klaszterek és lobbi a fókuszban

A régió klaszteresedésének segítésére kíván fókuszálni a szövetség új vezetése.

A régió klaszteresedésének segítésére kíván fókuszálni a szövetség új vezetése.

Tisztújítást tartott szeptemberben az Észak-Magyarországi Gyáriparosok Szövetsége (ÉGYSZ). A taggyűlés a szervezet elnökévé Kis Pétert, az AVE Miskolc Kft. ügyvezető igazgatóját, ügyvezető elnökévé pedig Melles Andrást választotta, aki korábban a DAM 2004 Kft-t vezette. Az új vezetés az érdekképviselet megújítására és a régió klaszteresedésének segítésére kíván fókuszálni – számolt be róla az Észak-Magyarország. Erről beszélgettünk a szövetség új vezetőivel az Észak-Magyarország vendégeként.

Fontos az érdekképviselet

Más érdekképviseleti szervekkel ellentében a gyáriparos szövetségről kevesebbet lehetett hallani az elmúlt időben. Egy-egy tájékoztatón hallhattuk csak, hogy milyen munkát végeznek – vetettük fel a beszélgetés elején.

– Tény, az elmúlt években kicsit visszafogottabb volt a működés, ezen is szeretnénk változtatni. A fő célkitüzésünk továbbra is az, hogy lobbi- és érdekképviseleti tevékenységet végezzünk, mert ma méginkább szükségét látjuk annak, hogy többet tudjunk tenni tagjainkért – mondta Kis Péter. – S ha már a tagokról esett szó: alapvetően nagy vállalatok voltak eddig a tagjaink, de ezen is szeretnénk változtatni. Elsősorban azért, mert az elmúlt években jelentősen átalakult az ipar szerkezete. Szeretnénk új működő tagokat bevonni, akik részt vesznek a munkában. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy különböző dolgokban tudjunk lobbizni, az itteni érdekek szerint. Ahhoz ugyanis, hogy akár törvénymódosításokat tudjunk kezdeményezni, akár részt vegyünk a pályázati kiírások megfogalmazásában vagy javaslatokat tegyeünk ezekhez, ismernünk kell a régióban működő vállalkozások véleményét, problémáit és ötleteit is.

Mint mondták, a gyáriparos szövetség kezdeményezése volt néhány éve a különböző klaszterek megalapítása, amelyek közül az egyik legismertebb az igen sikeresen működő környezetipari klaszter, az ENIN.

– Sok cég tagja különböző szakmai szövetségeknek és a kereskedelmi és iparkamarának is. Az ÉGYSZ picit más. Nem konkurálni akarunk ezekkel, hanem segíteni a tagok munkáját. Elsődlegesen lobbbizni, hiszen nagyon sok változás lesz, jönnek az új törvények, és folyamatosan igazodni, alkalmazkodni kell a változó gazdasági körülményekhez. Ehhez meg kell találni az erősségeket, tanácsadással, véleményezési lehetősséggel, szakvélemények alátámasztásával. Szeretnénk együttműködni az önkormányzatokkal is, és nemcsak a megyeszékhelyeken, hanem a nagyobb városok vezetőivel is. Szeretnénk bekapcsolódni a gazdaságot érintő előterjesztések munkájába a gazdaságfejlesztési programok összehangolása és a munkahelyteremtés érdekében. Mivel tagjaink saját bőrükön érzik a foglalkoztatásokat érő hatásokat, ezért kell a visszacsatolás, akár külföldi példákkal is, a tapasztalatok és vélemények megosztása. Mi igyekszünk összegyűjteni ezeket – magyarázta Melles András.

Mivel kezdik a munkát?

Kis Péter jelezte, átbeszélik a tapasztalatokat Szentpéteri Istvánnal, az ÉGYSZ előző elnökével.

– Ami jól működött, azt szeretnénk megtartani, hiszen 17 éve is ez volt az irány és a koncepció, de a mai gazdasági helyzet új kihívások elé állít mindenkit. Egy biztos: vissza kell terelni a figyelmet a termelő beruházások felé, hiszen a szövetség a termelő cégek képviseletére jött létre és ezt ma is fontosnak tartjuk. Dönteni kell a tagdíjak átalakításáról, hogy kisebb cégeket is be tudjunk vonni, akik számára még fontosabb, hogy megkaphassák azokat a működésüket érintő, befolyásoló információkat, amelyeket egyénileg nehezen tudnának „megszerezni”. Arról nem beszélve, hogy a hasonló problémákra együtt könnyebb megoldást találni – hangsúlyozta Kis Péter.

 

Az ÉGYSZ alelnökei

Dr. Dinya László (Károly Róbert Főiskola), Hercsik István (MENTO Csoport), Kiss László (KIS cégcsoport), Dr. Raisz Iván (ENVIRO-Pharm Kft.), Szentmiklóssy László (BorsodChem ZRt.), Szűcs Lajos (ENINNOVA Kft.), Tomkó István (CIRKONT csoport).

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!