Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.15. 13:53

Honnan lesz pénz az új főtérre (a kilátó-felújításra)?

Miskolc - Mikorra várható kormányzati döntés az IVS második üteméről?

Miskolc - Mikorra várható kormányzati döntés az IVS második üteméről?

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) megvalósítását annak idején két ütemre bontották. Ebből az egyik szinte már elkészült, de legalábbis a végéhez közeledik. Ide tartozik például a miskolci városháza felújítása, az Erzsébet tér megújulása, a déli tehermentesítő összekötése a belvárossal. A második ütemről való kormánydöntés azonban közel 1,5 éve várat magára. Ez 5 milliárdos beruházás lenne, melyet az unió támogat, de – mivel kiemelt projekt – kormányzati döntés szükséges hozzá.

Megszületik vagy sem?

Erre kérdezett rá dr. Simon Gábor országgyűlési képviselő is a parlamentben. Fellegi Tamástól, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszterétől kapott választ, amely a parlament.hu honlapon megtalálható. Ebben az áll, hogy az unió szerint a városok problémájára a településkép-javító beruházások nem nyújtanak megoldást. Sokkal inkább szociális célú városrehabilitációra van szükség, olyanokra, amelyek segítik a leszakadó rétegek támogatását – fogalmazott a miniszter. Miután a második ütem olyan fejlesztéseket tartalmaz, mint például az Avasi kilátó felújítása, a történelmi Avas közel 15 utcájának rekonstrukciója, a város főterének kialakítása, vagy éppen a főutca, Zöld Nyíl beruházás során megrongálódott burkolatának kijavítása, így felmerül a kérdés, melyek ebből a szociális célúak. Ha egyik sem, elképzelhető, hogy elmarad az IVS második üteme? – ezt kérdeztük az önkormányzattól.

„A pályázat felfüggesztés alatt áll, nincs információnk arról, hogy mikor nyílik meg újra a pályázati lehetőség és milyen feltételekkel” – válaszolta Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója. Azt is elmondta: „Az IVS II-re vonatkozó Előzetes Akcióterületi Tervet Miskolc közgyűlése 2010. tavaszán elfogadta. A tervezések elkezdődtek, nagyobb részben már el is készültek. A Szent István térre vonatkozó tervezés a közösségi tervezéssel indult el.”

„Ha megnyílik a pályázati lehetőség, vagy a pályázati útmutató terve elkészül, akkor az esetlegesen megváltoztatott feltételeknek megfelelően közgyűlési jóváhagyással fogjuk elkészíteni a pályázatot” – tette hozzá.

ÉM-NSZR


Miskolc – Az Észak-Magyarország fórumot szervez arról, milyen legyen Miskolc új főtere. Az ötletet az adta, hogy dr. Kriza Ákos polgármester bejelentette a közgyűlés legutóbbi ülésén: megtervezik az új főteret és ebben mindenkinek a véleményére számítanak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!