Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.14. 19:36

Már itt vannak a finnek

Miskolc - 2012 márciusában indul a tervek szerint a gyár építése, az ipari park területének fele az övék.

Miskolc - 2012 márciusában indul a tervek szerint a gyár építése, az ipari park területének fele az övék.

Folyik az előkészítő munka a finn gyár betelepülése kapcsán, tudtuk meg Vécsi Györgytől, a Miskolc Holding Zrt. elnök-verérigazgatójától hétfőn. Egy emelő berendezéseket gyártó üzem megvalósítására vonatkozó előzetes vizsgálati eljárás híréről számoltunk be szombati lapszámunkban. Akkor írtuk azt is, hogy a beruházást a Konecranes Supply Hungary Kft. tervezi, és hogy a cég 2011 júliusában alakult, tulajdonosa pedig a finnországi székhelyű Konecranes Finance OY nevű csoport. Az összefüggések kapcsán jutottunk arra, ez csakis az a finn cég lehet, amelyről már egy ideje szó van, hogy a városban készül letelepedni.

Jövő év végén

Az ezzel összefüggő szerződéscsomagot augusztusban rendkívüli ülésén zárt ajtók mögött hagyta jóvá Miskolc közgyűlése, de ezek után nem sok hír jutott tudomásunkra a tervezett üzemről. Most azonban Vécsi Gyögy megerősítette, valóban a finn gyár betelepülésének előkészítő munkálatai folynak. A tervek szerint 2012 márciusában kezdődik az építkezés a Mechatronikai Ipari Parkban, és előreláthatólag 2012 végén indulhat a termelés.

A vállalkozás 24 hektáros területet vásárolt meg a 40 hektáros ipari parkból, azaz több mint a felét, tudtuk meg a holding vezetőjétől. Vagyis nagyjából BOSCH nagyságú üzemről van szó. Első körben 400 főt foglalkoztat majd a gépipari cég, de a háttérszolgáltatással együtt körülbelül 1500 embernek terveznek a későbbiekben munkát adni.

A legfrissebb terveik között szerepel, hogy kibérelnek egy csarnokot, ahol hamarosan elkezdik leendő dolgozóik képzését.

Hagyományokra építenek

Kérdeztük, milyen dolgozókra lesz szükségük. Betanított munkásokra esetleg szakemberekre? Vécsi Györgytől megtudtuk, főleg szakemberekre. A gyár Miskolcra költözését a Miskolci Egyetem ittléte is befolyásolta, valamint a város gépipari múltja, így a diósgyőri gépgyártás hagyományaira is tudnak majd építeni.

Folynak az egyeztetések az iparkamarával és a város vezetésével is, jegyezte meg Vécsi György. A befektetők ugyanis beszállítói kört keresnek a gyárhoz, ehhez fórumot is szeretnének szervezni a potenciális beszállítók körében. Hiszen abban, hogy a várost választották, fontos szerepet játszik, hogy ennek is megvan a hagyománya Miskolcon.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!