Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.16. 19:46

Milyen legyen Miskolc főtere?

Miskolc - Várospolitikai fórumunkon mindenki elmondhatta a véleményét.

Miskolc - Várospolitikai fórumunkon mindenki elmondhatta a véleményét.

Szüksége van-e Miskolcnak egy főtérre, és ha igen, milyen legyen az, hogy minden miskolci magáénak érezhesse? – ezt a kérdést jártuk körül szerdán este az Észak-Magyarország fórumán, ahová mindenkit elhívtunk és elvártunk, aki a kérdés iránt érdeklődött.

Élhető, lakható belvárost akarunk, szögezte le az elsőként szót kérő Zsil András. A parkok funkcióját adják vissza. Belvárosi lakóként nem olyan teret szeretne, ahol részegeskedés folyik, hanem ahol szükség esetén aktív rendőri jelenlétettel biztosítják a csendes éjszakákat. Nem új terekre, hanem a régiek rendbetételére van szükség, mondta.

Merényi József a főteret korábban már megtervezők előtt hajtott fejet. Mi lenne, ha a fiókban heverő tervek azonosságait kiemelve terveznék meg az új főteret?, kérdezte. Miskolci építészek jöjjenek össze és közösen alkossák meg a teret, csak itt élők tervezzenek, döntsenek az ügyben. Később hasonló álláspontot fogalmazott meg Rudolf Mihály is, aki miskolci építészként azt szeretné, ha a nagyobb miskolci beruházásoknál legalább egy tervtanácsban kikérnék a helyi adottságokat ismerő építészek véleményét.

Ő egyébként nem egy alakulótérszerű, grandiózus térben gondolkodik, hanem több, hangulatában eltérő, egymásba nyíló, de jól körülhatárolt térben. Ugyanezt az elképzelést fogalmazta meg Horváth Béla, Miskolc volt főépítésze is, aki elmondta, a mai Miskolc 11 településből áll össze, amelyeknek megvoltak a maguk központi terei, ezeket meg kell hagyni, nincs szükség egy hatalmas főtérre. A mai Szent István tér változatlanul hagyása mellett érvelt Szlavenka János, aki a buszpályaudvar helyén tudna elképzelni egy 5000 ember befogadására alkalmas teret.

Emberléptékű legyen

Kishonthy-Kardos Rita, a Holdam egyesület elnöke 650 anyuka véleményét mérte fel. Parkot szeretnének, sok fűvel, virággal, játszótérrel. Interaktív legyen, tematikus tanösvény dolgozhatna fel egy miskolci történetet. Hangulatos, kulturált teret szeretnének sakk- és pingpongasztallal. A lényeg, hogy babakocsival könnyen járható legyen, ne építsenek ide lépcsőket, padkákat. Jól megvilágított, környezetbarát, olcsó világítású, mosdóval, pelenkázóval felszerelt teret szeretnének, ahol vannak árnyékos helyek, esővédők és elkülönített kutyafuttató.

Pászk József, a jelenlegi Szent István tér egyik tervezője szerint maradjon inkább közpark, legyen nagy zöldfelület. Városrendezőként a tervek ötvözését szeretné. A Szinvát kibontaná, vízi játékokat, vízimalmot építene rá, amiben presszó működhetnek terasszal. Egy térnek vonzania kell a tömegeket, mondta. A Széchenyi utca és az Avasi kilátó környéke halott, csakúgy, mint a Kisavas. Ezeket komplexen kellene kezelni. Az Erzsébet fürdő fala mellett pálmaházat építene, az Avasra libegő vinné a turistákat, akik a kilátó melletti vidámparkban szórakozhatnának. Ez életet lehelne a városba, tette hozzá. Nincs szükség 5000 fős rendezvénytérre, a fákat kivágni bűn, így nem kell mélygarázs sem, szögezte le.

Ötlet van bőven

Horváth József, „lelkes laikus” szerint legyen főtér, és miskolci építész tervezze. Amikor a város pályázott a kulturális fővárosi címre, sok ötlet jött be, ezeket elő kell venni. Kell egy közösségi tér, ahol összejönnek a miskolciak. Milyen legyen? Mindegy, csak modern ne. Horváth Béla kifejtette még: meg kell kérdezni a város lakosságát, mit várnak egy ilyen tértől, az igényeket fel kell mérni, és a városvezetés álljon ellen a különböző lobbitörekvéseknek.

Simon Gábor, az MSZP frakcióvezetője kifejtette az Integrált Városfejlesztési Stratégiának van egy belváros-fejlesztési része, ám a főtérre szánt pénz a Patak utcai mélygarázsra költötték. A főtér mai állapotában marad sokáig, mert nincs pénz az átépítésére, szögezte le.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!