Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.09. 17:59

Nem lesz szálloda a tér mellett

Miskolc - A terület tulajdonosa szerint az önkormányzat hibája, hogy fel kellett adniuk terveiket.

Miskolc - A terület tulajdonosa szerint az önkormányzat hibája, hogy fel kellett adniuk terveiket.

Nem épül meg a szálloda a Szent István tér térfalaként. Bár sejthető volt, hogy így lesz, hiszen 2006 óta húzódik már az ügy, mégis most mondta ki először ezt a mondatot a területet (ahová a szálloda épülne) birtokló Ikeron Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az ingatlanról egyébként nagyjából egy éve lebontották a rajta álló romos épületet, jelenleg parkolót üzemeltet rajta tulajdonosa.

Wiandt Henrik Andrástól megtudtuk, álláspontjuk szerint az önkormányzat hibája, hogy nem sikerült megépíteniük a szállodát. Megvolt az építési engedélyük, amikor a város megváltoztatta a területre vonatkozó szabályozási tervet, ami után nekik át kellett terveztetni a szállodát. A későbbi tervekre viszont nem sikerült megszerezniük a jogerős engedélyeket, amelynek következményeképpen nem kaptak hitelt a banktól.

Nincs rá vevő

Később a válság is „közbeszólt”: Wiandt Henrik András szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben már nem érné meg egy 158 szobás szállodát építeni. Az engedélyes tervek módosítására azonban nincs lehetőség. Az üzletember hangsúlyozta, szívesen megszabadulnának a területtől, de nincs rá vevő: a vonatkozó szabályozás szerint ugyanis csak szálloda építhető oda, más nem. Felajánlották az önkormányzatnak is, hogy vásárolja vissza, ám a város nem áll velük szóba. „A vége az lesz, hogy húsz éven át parkoló működik majd a területen”, fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

A Szent István tér, illetve annak városi főtérré való átépítése körüli viták történetéből regényt lehetne írni, melyben külön fejezetet érdemelne az oda tervezett szálloda. 2006-ban került nyilvánosságra először a szálloda ügye, akkor már kész (engedélyezett) tervek voltak, melyeket a budapesti építész, Csikós Mihály irodája tervezett. A tervek nagy vihart kavartak, a legszolídabb kritika is a helyszínre nem illőnek nevezte a tervezett építményt.

Módosított tervek

Később Viszlai József lett a város főépítésze, aki első lépései egyikeként módosíttatta a belváros szerkezeti tervét: ezért kellett áttervezni a szállodát. Végül elég fura helyzet következett be: ez utóbbi tervekre nem kapott ugyan jogerős engedélyt az épület, ám az első tervekre még megvolt. Vagyis akár elkezdhették volna az alapján is az építkezést, de a beruházó (akkori információink szerint) szerette volna az épületet a kért módosításokkal megvalósítani.

Az építkezés kezdete azonban egyre csak csúszott, (nem kaptak hitelt), de a cég képviselői eddig mindig úgy nyilatkoztak (legutóbb 2010. augusztusában), hogy nem adták fel, újabb pályázati lehetőségekben bíznak. Mostanáig.

 

Így látja a város vezetése

– Mik a város tervei a területtel, ahová a szálloda épült volna? Visszavásárolnák-e?  

Hogyan számolnak a területtel a Szent István tér fejlesztése kapcsán? – kérdeztük a város vezetését.

Rostás László főépítész kérdéseinkre így válaszolt: a szabályozási terveket még az előző városvezetés változtatta meg, nem a

jelenlegi. A Szent István térrel kapcsolatban közösségi tervezés kezdődik. A közösség igényei alapján építjük át a Szent István teret. A terveinkről, illetve a közösségi tervezés részleteiről sajtótájékoztatón fogunk beszámolni.


Vitafórumot szervezünk

Kell, hogy a városnak legyen egy főtere, ebben egyetért a mostani városvezetés is a korábbival, ez a főtér pedig a Szent István tér kell, hogy legyen. A területre több terv is készült az elmúlt években (hogy pontosan hány és mikor, erre máskor térünk ki) ám Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Rostás László főépítész is hangsúlyozta az elmúlt hónapokban, hogy a leendő főteret társadalmi konszenzus alapján kell kialakítani. Ezért gondolta azt az Észak-Magyarország, hogy teret ad ennek a párbeszédnek, így vitafórumot szervezett. A vitán (a részletek első oldalunkon olvashatók) bárki szabadon elmondhatja: szerinte milyennek kell(ene) lennie a főtérnek. Hívtunk vendégeket is (építészeket, városvédőket, civileket), az eseményről lapunk részletesen beszámol majd.

 

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!