Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.18. 15:14

Önkéntesség a könyvtárban?!

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Talán csak nem a várható kulturális intézményi leépítésre kínál alternatívát?

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Talán csak nem a várható kulturális intézményi leépítésre kínál alternatívát?

Kérdésünkön egyáltalán nem akadt fenn Fehér Miklós, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének főtitkár, aki a Magyar Könyvtárosok Egyesületének önkéntességgel kapcsolatos programját ismertette a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban tartott pénteki szakmai napon.

– Ez érdekes kérdés - reagált a felvetésünkre: netán az elbocsátott könyvtárosoktól várják, hogy munkájukat önkéntesként végezzék. A bő válasz végén erre is választ kaptunk.

– Változik a világ, elég ha arra gondolunk, hogy nemrég még a fizetésünket is szigorúan minden hónap 3-án, borítékban vehettük át a munkahelyi pénztárban, manapság pedig bármikor felvehetjük bármely bankautomatánál. Nagyjából a rendszerváltás környékén kezdett elterjedni az intézmények életében, hogy a fenntartó azt mondja: én finanszírozlak ugyan, de egyébként pedig pályázz a fenntartásodra. A pályázás, noha egy sor feltételhez kötött (elég csak az önrészre gondolnunk) mégis egy út és lehetőség. Egy másik, amely a humánerőforrás biztosítására ad alkalmat, az pedig az önkéntesség, amelynek szabályozására most már törvény is született - vezette fel gondolatait Fehér Miklós.

Költsége van, de pénzzel nem jár

Mint mondta, a könyvtárak az önkéntes munkavállalókat (jogos az elnevezés, hiszen az önkéntes munka szabályos - fizetés nélküli - munkaszerződés alapján történik) természetesen nem szakmai feladatokra alkalmazhatja (nem, amit neki magának, a könyvtárosnak kell megcsinálnia), hanem ettől eltérő, de az intézményhez fűződő feladatokra, egy adott időszakra.

Erre példaképp a könyvtári adatbázis használatát hozta fel a főtitkár. Mint mondta, a könyvtár számára fontos, hogy minden látogató tudja, hogy hol és miként kell keresni a könyveket. E célból tanfolyamokat szervez, egy adott lakókörzetben élők mozgósításához, a tanfolyamon való részvételhez pedig önkéntesekkel köt szerződést. Egy másik példa szerint az igényfelméréshez kérdezőbiztosi munkára alkalmazhat egy könyvtár mondjuk 10 hétre 20 önkéntest.

Starthelyzet előtt

– Szeretném hangsúlyozni, az önkéntes munka nem ingyenes a munkáltató szempontjából, hiszen bizonyos dolgokat, így például a munkafeltételeket neki kell biztosítania, s ezt is rögzíteni kell a szerződésben.

Arra, kit érdekelhet az önkéntes (a munkavállaló szempontjából ingyenes) munka, Fehér Miklós elsősorban a könyvtár szakos hallgatókat említette, de a törvény lehetőséget biztosít a jóval fiatalabbak számára is. Sőt, véleménye szerint nem kizárt, hogy aktív nyugdíjasok, vagy éppen a leépítések kapcsán munkanélkülivé válók ha csak ideiglenesen is, önkéntes munkával töltsék ki az életükben hirtelen beállt hiátust.

– Így, ha pénzzel nem is jár, a munkanélküliség ellenére nem szakad meg automatikusan a munkakapcsolat, a „tartozni valahová” érzése, s akár esélyt adhat a munkaadókkal való találkozásra is - kaptunk választ eredeti kérdésünkre is. Tudom, Magyarországon nem igazán érett meg a rendszer, az önkéntesség feltételez egyféle jólétet, de fel kell készülni rá, hogy el tudjunk indulni az úton - jelentette ki Fehér Miklós.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!