Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.17. 14:41

Szent István tér: Forrás nélkül nem megy

Miskolc - Simon Gábor szerint a tér melletti szállodaterülettel is kezdeni kell valamit.

Miskolc - Simon Gábor szerint a tér melletti szállodaterülettel is kezdeni kell valamit.Simon Gábor, a miskolci közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője, országgyűlési képviselő hozzászólásában kifejtette: az Integrált Városfejlesztési Stratégiának (IVS) van egy belváros-fejlesztési része, amiben megvolt a főtérre szánt pénz, azonban ezt a Patak utcai mélygarázsra helyezték át.

Simon Gábor szeptemberben Orbán Viktorhoz intézett írásbeli kérdésére – miszerint az elmúlt másfél évben miért nem hagyta jóvá a kormány Miskolc Integrált Városfejlesztési Stratégiájának második ütemét – Fellegi Tamás nemzeti erőforrás miniszter azt válaszolta, hogy a kormány olyan beruházásokat támogat, amelyek közvetlenül segítik a leszakadó rétegek támogatását, amiből az következik, hogy a történelmi Avas kivilágítását, csapadékvíz-elvezetését, támfalerősítéseket és útépítéseket, valamint a kilátó közelében egy szabadidőpark létrehozását nem tekinti ilyen beruházásnak A városrehabilitáció 2013-ban lezárul, ám pályázati forrás addig sem áll rendelkezdésre a történelmi Avas rekonstrukciójára, a Szent István tér átépítésére, summázta Simon Gábor.

„Jó, hogy van fórum, de ma nincs realitása annak, hogy a főtérből bármi lesz. Szokjunk hozzá a gondolathoz, hogy a főtér a mai állapotában marad sokáig”, mondta, majd kifejtette: ha a városvezetés ennek ellenére kezdeni akar valamit a Szent István térrel, akkor az oda tervezett szállodával is kezdenie kell valamit. A szállodát valószínűleg nem fogják megépíteni, az erre a célra eladott 5600 négyzetméterre a városnak visszavásárlási joga van. Míg a város nem dönti el ennek a területnek a sorsását, addig a Szent István tér átépítéséről nincs értelme beszélni. A politikus szerint a területnek csak közösségi alkalmazás képzelhető el. Kérdésként felmerül, mondta Simon Gábor, hogy ha a város visszaveszi, mihez kezd a területtel? A közlekedés, parkolás kérését is át kell gondolni, mert anélkül a térnek semmilyen funkciója nem képzelhető el. A városnak szüksége van a nagyobb városi rendezvényekhez egy főtér, de hogy lesz-e fejlesztési pénze, az kérdéses?, tette hozzá. Ha viszont nem, honnan biztosít rá saját forrás?

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!