Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.17. 16:41

Szenti István tér: Városlakók a főtérről

Miskolc - Milyen legyen Miskolc főtere, hogy mindenki magáénak érezhesse?

Miskolc - Milyen legyen Miskolc főtere, hogy mindenki magáénak érezhesse?

„Élhető, lakható belvárost akarunk”, mondta Zsil András. A parkok funkcióját adják vissza. Belvárosi lakóként olyan teret szeretne, ahol a térfigyelő kamerákkal megerősített közterület-felügyelők és a rendőrség is azon munkálkodna, hogy a hangoskodókat, a drogosokat, italozó fiatalokat megfékezze. Csendes éjszakákat, rendet akar. Véleménye szerint nem új főtérben kellene gondolkodni, hanem a meglévőket kellene rendben tartani, eredeti funkciójukban megőrizni.

Merényi József megnézné a fiókban heverő terveket, és az azonosságokat kiemelve tervezné meg az új Szenti István teret. Mikor jön össze Miskolcon 5000 ember a Diósgyőr-meccsen kívül? – kérdezte, utalva rá, hogy ekkora tömeget befogadni képes térre Miskolcon álláspontja szerint nincs szükség. Miskolci építészek jöjjenek össze, és közösen alkossák meg a teret, de csak miskolciak tervezzenek, döntsenek az ügyben, tette hozzá.

Szlavenka János úgy hagyná a teret, ahogy van. A városba nem szabad bezsúfolni egy ekkora teret, ezért más helyszínt javasolt egy ötezer főt befogadni képes térre, és ez a buszvégállomás területe lenne, ahol elférne egy 2000 fős lelátó, bővíthető lenne a templom melletti rész felé. Kishonthy-Kardos Rita, a Holdam egyesület képviselője felmérte az anyukák véleményét, kérdésére, hogy milyen teret szeretnének, 650 kismamát kérdeztek ezek során. A kisgyerekes anyukák parkot szeretnének, sok fűvel, virággal, belvárosi játszótérrel. A tér legyen interaktív, tematikus tanösvény dolgozhatna fel egy miskolci történetet, ahol a szülők végig tudnának menni gyerekeikkel. Hangulatos, kulturált térre vágynak, ahol vannak sakk- és pingpongasztalok. A legfontosabb, hogy babakocsival legyen jól járható, ne legyenek lépcsők, felesleges padkák. Jól megvilágított, környezetbarát, olcsó világítású teret szeretnének ahol van, mosdó, pelenkázó, és elegendő árnyékos hely, esővédő, és elkülönített kutyafuttató.

Pászk József, a jelenlegi tér egyik tervezője szerint maradjon inkább közpark a Szent István tér. Legyen nagy zöldfelület, mert ehhez az emberek ragaszkodnak, a Bükki miliőt a városban is meg szeretnék találni. „Szép terveket láttuk, ezeket ötvözni kellene. Mindegyik tervben voltak szép gondolatok, amiket meg kellene valósítani”, mondta. Elképzelése szerint a Szinvát ki kellene bontani, amire presszóként üzemelő vízimalmot lehetne építeni, kiülős terasszal. „Egy tér attól szép, hogy térfalai vannak és vonzania kell a tömegeket”, mondta. A Széchenyi út és az Avasi kilátó halott, csakúgy, mint a Kisavas, ezeket komplexen kellene kezelni. Az Erzsébet fürdő fala mellett pálmaházat, az Avasra vezető libegőt, a kilátó mellé vidámparkot építene, ez életet lehelne a városba. Álláspontja szerint nincs szükség 5000 fős rendezvénytérre, a fákat kivágni bűn. Úgy fest, nem lesz szálloda, a területet vissza kell vásárolni az Erzsébet fürdő mellett, így elfér az 5000 fő.

Rózsa Edit kifejtette, hogy a közösségi terek hiányából elidegenedés fakad. A mai világban élő emberek számára meg kell teremteni a teret, ahol közvetlenül érintkezhetnek egymással. Olyan területek kellenek, ahol kismamák, kutyások, parkban olvasók kerülhetnek egymással kapcsolatba. „Az építészeknek azokat a szempontokat kell mérlegelniük, a városnak arra van szüksége, hogy a jelen embereinek és az unokáinak alkosson teret”, mondta.

Horváth József „lelkes laikusként” a főtér mellett foglalt állást, de azt miskolci építész tervezze. Amikor a város pályázott a kulturális fővárosi címre, sok ötlet jött be, ezeket elő kell venni, és hasznosítani, tette hozzá. Kell egy közösségi tér, ahol összejönnek a miskolciak. Dr. Ortó György visszatért az alapokhoz: mit tekintünk térnek?, kérdezte, majd kifejtette: a térnek hidat kellene biztosítania az Avas és a város között, ezért ligetesíteni kellene az Avast, hogy harmonikus teret biztosítsunk. A téren keresztülfutó utat le kell süllyeszteni, fölötte kialakítani a teret. Közösség, és nem objektum építéséről van szó, mondta.

ÉM-SZP


Miskolc – Várospolitikai fórumunkon mindenki elmondhatta a véleményét.


Miskolc – Simon Gábor szerint a tér melletti szállodaterülettel is kezdeni kell valamit.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!