Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.07. 15:37

Szmog: Újra elrendelhetik a riasztási fokozatot

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Tisztult a levegő, de az időjárási előrejelzések alapján újra elrendelhetik a riasztási fokozatot.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Tisztult a levegő, de az időjárási előrejelzések alapján újra elrendelhetik a riasztási fokozatot.

Miskolcon a szmogriadó riasztási küszöbértéke alá csökkent a levegő szállópor-koncentrációja, ezért az önkormányzat a szmogriadót hétfőn tájékoztatási fokozatúra mérsékelte. Mint a miskolci városháza által kiadott közleményből kiderült, a város területén továbbra is tilos az avar- és kertihulladék-égetés.

Olvasóink közül többen felvetették: ha a szmogért a fa- és széntüzelést teszik felelőssé, megtiltható-e az ilyen tevékenység? Kérdésünkre Dobos Tímea, a városháza szóvivője elmondta: az önkormányzat nem tilthatja meg a szén-, illetve fatüzelést, legfeljebb megkérheti rá a lakosságot – mint ahogy ezt meg is tette –, hogy csak a kereskedelmi forgalomban kapható energiahordozókkal tüzeljenek, és lehetőleg kerüljék a szén- és fatüzelést.

Hétfőn Kazincbarcikán és Sajószentpéteren is mérsékelték a szmogriadó fokozatát, a levegő porkoncentrációja itt is riasztási küszöb alá csökkent. Az avar és kerti hulladék égetése itt is tilos, és az önkormányzat szintén azzal a kéréssel fordultak a lakossághoz, hogy kerüljék a fával, szénnel való fűtést és a porkibocsátással járó tevékenységeket függesszék fel.

Sokan köhögnek

Putnokon még mindig érvényben van a riasztási fokozat, a gömöri kisváros az ország egyik legszennyezettebb levegőzőjű településévé lépett elő. A városban a szállópor koncentrációja óráról órára változik: a legjobb a levegő 11 és 15 óra között, aztán délután négy körül – amikor a legtöbben már begyújtanak – elkezd nőni a porkoncentráció, ami éjfél körül megközelíti a riasztási küszöbérték kétszeresét, a köbméterenként 200 mikrogrammot.

A poros levegő belégzése nehéz napokat szerez a légzőszervi betegségben szenvedőknek (asztma, bronchitis), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A tüdő legmélyebb bugyraiba is lejutó apró (10 mikronnál kisebb átmérőjű) porrészecskék fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat tartalmazhatnak, és a segítségükkel baktériumok, vírusok és már fertőző anyagok juthatnak a szervezetbe. Ilyenkor sokan fordulnak orvoshoz köhögés, nehézlégzés miatt.

Mint dr. Laczkovics Katalin Mária putnoki háziorvos munkatársunknak elmondta, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében ugrásszerűen nőtt meg a felső-légúti panaszokkal orvoshoz fordulók száma. A családorvos életmódtanácsokat is ad – keveset tartózkodjanak szabadban, rövid időre szellőztessenek –, mivel azonban a betegeknek zömükben gyulladásos jellegű tüneteik vannak, elkerülhetetlen a terápiás kezelésük. Az első betegek körülbelül két hete jelentkeztek, azóta csak nőtt a számuk, mondta dr. Laczkovics Katalin Mária.

Marad a szmog

A meteorológiai előrejelzések szerint az időjárásban jelentős változásra nem számíthatunk, vagyis sem a szél nem fújja, sem az eső nem mossa ki a Sajó-völgye településeinek levegőjéből a port, így várhatóan a hét hátralévő felében a levegő porszennyezettsége újra átlépheti a riasztási küszöböt.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!