Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.16. 18:20

Tereprendezés az Ipari Parkban

Ózd - Lebontják a feleslegessé vált, a kohászat idejéből megmaradt építményeket.

Ózd - Lebontják a feleslegessé vált, a kohászat idejéből megmaradt építményeket.

Az egykori ózdi vasgyár falain belül már a jövőt építik. Az Ipari Parkban olyan területrendezési munkákat végeznek, amely a jelenlegi cégek és a jövendőbeli befektetők számára vonzóvá teszi a volt kohászvárost. Néhány hete államtitkári szintű egyeztetést tartottak annak érdekében, hogy Ózdon valósuljon meg a Nemzeti Kulturális Dokumentációs Logisztikai Központ. A gyárban már ennek szellemében végzik az előkészítést.

Néhány évvel ezelőtt egy teljesen új, zöldmezős Ipari Park létrehozásán gondolkodtak Ózdon. A gazdasági helyzet azonban mást diktált, így most a jelenleg is meglévő, barnamezős gyárterületre koncentrál a város. Már csak azért is, mert a korábbi kohászat alig ötven százalékban kihasznált. Olyan területrendezési feladatokat végeznek el, amelyek a régi acélmű helyét vonzóvá teheti a befektetők számára.

Földbe süllyesztik

- Ezekben a hetekben végezzük el az elektromos hálózat rekonstrukcióját, új vezetékek kiépítésével - fogalmazott Földi Jenő, az Ózdi Ipari Park Kft. ügyvezetője. – Másrészt a gázhálózat levegőben lévő csővezeték-rendszerét a földbe süllyesztjük azért, hogy kedvező kép alakuljon ki a környezetről.

Ózd neve egy országos viszonylatban is komoly beruházás kapcsán vetődött föl a közelmúltban. Jó esély kínálkozik arra, hogy az észak-borsodi városban valósuljon meg a Nemzeti Kulturális Dokumentációs Logisztikai Központ. Ennek a 4,5 milliárdos fejlesztésnek ugyancsak a régi kohászat adna helyet, ezért is szükséges a területrendezés. Ugyanakkor az Ipari Park munkatársai a gyár falain kívül elbontják azokat a gyárhoz kötődő építményeket, amelyek a vasgyár működése idején szükségesek voltak, de manapság már semmire nem használják őket.

Átalakul a városkép

- Ebben a munkafolyamatban az első lépés a kohászat területét a Sárli-teleppel összekötő vasúti felüljáró eltávolítása volt – utalt vissza Földi Jenő. – Ugyanakkor vannak még meglévő vezetékek és tartórendszerek, amelyek a város összképére rossz hatással vannak. Ez összefüggésben van az elektromos vezetékek mostani lefektetésével, amelynek a kábelhálózatát szintén el kívánjuk bontani. Ezután az Akácos úti részen megszüntetjük a vasúti és közúti felüljárókat, mert mostanra rendkívül balesetveszélyessé válták. Továbbra is az a célunk, hogy azokat a funkcióját vesztett épületeket, amelyeknél a jövőben nem látunk felhasználási lehetőséget, azt az Örökségvédemi Hivatal felügyelete és engedélye mellett bontani kívánjuk. Erre azért van szükség, hogy az Ózdra látogatókban és a helyiekben is jobb összkép alakuljon ki a városról.

(ÉM – ME)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!