Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.14. 11:52

Új szívét már megkapta Rita

Ónod - Hirtelen került nehéz helyzetbe az ötgyermekes család. Rita lányuk nemrég szívátültetésen esett át.

Ónod - Hirtelen került nehéz helyzetbe az ötgyermekes család. Rita lányuk nemrég szívátültetésen esett át.Pappné Imre Krisztina elvált, majd háromgyermekes anyaként ismét férjhez ment.

– A férjem gyermektelen volt, ezért is szerettünk volna egy közös gyermeket is. Egyből kettő lett, ikrek: egy kisfi ú és egy kislány. A kislány sajnos több fertőzésen is átesett, majd kiderült, hogy laktózérzékeny. Tizenegy hónaposak, de ő legalább hárommal le van maradva. Az első házasságomból való fiam 14-, a kisebb lányom 7 éves, Rita pedig 12. Róla idén áprilisban derült ki egy vizsgálat során, hogy szívbeteg. Méghozzá olyan súlyos, hogy bő három hónapja felkerült a transzplantációs várólistára is. Szerencsénk volt, mert hamar akadt számára alkalmas szív. Már túl is van a műtéten, elég jól viselte, s ha minden jól megy, három hét múlva hazaengedik – meséli az édesanya.

Átalakítandó albérlet

Ám ahhoz, hogy kislánya, Rita szervezete az új szívet befogadja, teljesen le kellett gyengíteni az immunrendszerét, ezért nem mindegy, hogy milyen körülmények várják: mosható-fertőtleníthető falak, laminált padló, berendezés. A család Ónodon, a Mező utca 27. szám alatti, bérelt, négyszobás családi házban él. Azonban a négyből egy a tetőtérben van, amit fűtési szezonban spórolásból inkább nem használnak. A központi fűtés gázzal is működik, ami tisztább, de amíg Rita távol van, csak a fafűtésű, vízforgatós kandallóban tüzelnek. Csakhogy a fa fogytán.

Háttér nélkül

– Egy miskolci áruházban voltam eladó, onnan jöttem gyesre. A páromnak festő szakmája van, de amióta Rita kórházba került, nem tud dolgozni, valakinek el kell látni a kicsiket. Sajnos, nincs, akire számíthatnánk: édesanyámat 49 évesen a szíve vitte el, az édesapám ide költözött hozzánk, de áprilisban meghalt. A páromnak csak az édesanyja él, de szinte teljesen vak. Egy húgom van, aki saját négy gyermeke mellett a két öcsémet is neveli. Segítség híján én is csak kétnaponta tudok Ritához Budapestre utazni, látogatásonként tízezer forintért. Olykor a három kisebb gyerekkel együtt megyünk fel, mint legutóbb is, mert akkor kevesebből megússzuk, nagycsaládos kedvezménnyel. Csak hát nagy tortúra. Az általános kiadásunkat is növeli, hogy a legkisebb lányomat speciális tápszerrel kell etetni, ami 90 százalékos támogatás mellett is kétnaponta egy ezres – sorolja Krisztina, akiről egyébként ikerterhessége alatt derült ki, hogy maga is szívbeteg.

„Állítólag genetikai hiba.” Az ő gyógyszerei is sokba kerülnek. Ehhez képest jelenleg minden bevételük a gyes, a családi pótlék és a három nagyobb után az államtól kapott gyermektartás. Összesen 170 ezer forint.

 

A polgármester is segít

– Csak másfél éve lakik Ónodon a család, egy darabig nem ismertem őket, nem tudtam a gondjukról – ismerte el Tarnóczi József, Ónod polgármestere. – Az egyik képviselőtársam, aki asszisztens az orvos mellett, hívta fel rájuk a fi gyelmemet: látta őket a tévében. Amilyen hamar tudtam, felkerestem őket. Elmondták, a legnagyobb problémájuk, hogy nincsenek rajta a vízvezeték- hálózaton. Nyomban szóltam az ÉRV-nek, akik másnap kiszálltak, s hozzá is láttak a tervezéshez. A bekötés költségét az önkormányzat bevállalja, s például festéket is tudunk biztosítani. De sajnos a település lehetőségei is végesek. Két karitatív szervezet megyei-, illetve régióvezetőjével is beszéltem már, s kértem, hogy amiben tudnak, segítsenek. Azt hiszem, azonban, hogy a legnagyobb segítség számukra a pénz volna.


Segítsünk!

 

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!