Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.14. 16:51

Újra fuldoklik a Sajó-völgye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A levegő porkoncentrációja vasárnap délutántól ismét megugrotta az riasztási határértéket.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A levegő porkoncentrációja vasárnap délutántól ismét megugrotta az riasztási határértéket.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai alapján ismét egyre magasabb a levegő szállópor-koncentrációja megyénk több városában, de még sehol sincs szmogriadó.

Putnokon vasárnap délután öt órakor ugrott meg a levegőben lebegő, és így a tüdő legeldugottabb zugaiba is elérő tíz mikronnál kisebb átmérőjű porszemcsék koncentrációja, ami csakhamar elérte a szmogriadó riasztási küszöbértékét, a köbméterenkénti 100 mikrogrammot. Napi átlagban vasárnap 92,78 mikrogramm szállópor volt minden köbméternyi putnoki levegőben, de a maximum elérte a 170 mikrogrammot köbméterenként, majd hétfőn egész nap száz fölött maradt.

Az átlagos porkoncentráció Kazincbarcikán már vasárnap is meghaladta a köbméterenkénti 100 mikrogrammot, míg a maximum érték 206,29, vagyis a szmogriadó riasztási küszöbértékének kétszeresét is meghaladta. A levegő minősége itt is délután romlott le, öt óra körül ugrásszerűen emelkedett az ötven mikrogramm per köbméterről kétszáz fölé.

Sajószentpéteren vasárnap erősen ingadozott a levegő porszennyezettségének mértéke, végül a tájékoztatási fokozatnál magasabban, de még pár grammal a riasztási határérték alatt maradt, a vasárnapi átlag 92,93 mikrogramm volt köbméterenként.

Miskolcon, a Búza téri mérőállomás adatai szerint vasárnap este hétkor volt a legmagasabb a levegő szállópor-koncentrációja, ekkor elérte a 204 mikrogrammot köbméterenként, míg a Lavotta utcai mérőállomás este hatkor mérte maximumát, ami 211,43 mikrogramm per köbméter volt. A napi átlag vasárnap mindkét állomáson nem sokkal 100 mikrogramm alatt maradt, de ez még kevés a szmogriadó riasztási fokozatának elrendeléséhez: ahhoz arra van szükség, hogy mindkét állomáson két napon keresztül haladja meg a napi átlagos porkoncentráció a 100 mikrogrammos határt. A jelenlegi értékek még csak a figyelmeztetési fokozat elrendelésére „elegendők”.

Az automata mérőállomások óránként mérik a porkoncentrációt, hétfői átlagérték így lapzártánkkor még nem állt rendelkezésünkre.

Mivel a meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban ködön és zúzmarán kívül más csapadékra nemigen számíthatunk, és az északkeleti szél is enyhe marad, előreláthatóan tovább romlik – főleg a Sajó völgyében – a levegő minősége.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!