Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.11.17. 13:58

Vidékfejlesztés: csak álom marad?

Hernádszentandrás, Komlóska, Hernádbűd - A minisztérium informatikai rendszere összeomlott, de a határidőt meghosszabbították.

Hernádszentandrás, Komlóska, Hernádbűd - A minisztérium informatikai rendszere összeomlott, de a határidőt meghosszabbították.

Összeomlott a Vidékfejlesztési Minisztérium azon informatikai rendszere, melyen az uniós támogatású, Leader Vidékfejlesztési Program legújabb pályázatait lehetett volna beadni, helyesebben feltölteni. A határidő november 15-e volt, de ezen a napon szinte már lehetetlen volt bármit is elküldeni. Ezzel kárba veszett a települések sok-sok munkája, és lehet, hogy elszállt a reményük is, hogy pályázati pénzekhez jussanak.

A problémát elsőként Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere jelezte az Észak-Magyarországnak. Mint mondta, a pályázat feltöltésére ugyan volt másfél hónap, de több hetet vett igénybe annak elkészítése, mivel meglehetősen bonyolult és összetett feladat volt. Legtöbben a határidő lejárta előtt még elvégezték az utolsó simításokat, és úgy akarták eljuttatni a pályázatot a minisztériumhoz. De ez például számukra is csak vágyálom maradt. A polgármester szerint jogos elvárás lenne, hogy a 21. században egy informatikai rendszer a határidő utolsó percéig is megfelelően működjön, főleg akkor, ha a pályázatot csak elektronikus úton lehet továbbítani. A település 3,5 millió forintot szeretett volna elnyerni, amiből az abaúji térséget népszerűsítő rendezvényt akartak megszervezni.

Túl bonyolult

Hasonló módon járt Komlóska polgármestere, Köteles László is, aki azt mesélte, hogy november 15-én már reggel 8-tól a gépek előtt ültek az önkormányzat munkatársai, hogy feltöltsék a pályázatokat. Ők ugyanis 5 pályázatot szerettek volna benyújtani, de végül csak kettőt sikerült. Megjegyezte: a rendszer összeomlása mellett az is hatalmas gondot okozott, hogy ezeknek a pályázatoknak az elkészítése olyan bonyolult volt, hogy egy egyszerű ember külső segítéség nélkül biztos, hogy nem tudta megoldani.

Elölről kellett kezdeni

A Hernádbűd Településért Alapítvány táboroztatásra szeretett volna pályázni, de egyelőre nem tudott. Dr. Takács Lajos kuratóriumi tag felháborítónak tartja, hogy olyan felület állt a rendelkezésükre, ami szinte használhatatlan volt. Megesett, hogy kitöltötték a pályázati lap háromnegyedét, amikor a rendszer ezt semmisnek vette, és a munkát elölről kellett kezdeni. Megjegezte: a rendszer nem csak az utolsó nap, hanem már a múlt héten sem működött rendesen.

 

Meghosszabbítják

A Vidékfejlesztési Minisztériumtól azt kérdeztük, hogy miért nincs olyan informatikai rendszerük, amely megfelel az igényeknek, és hogy lesz-e lehetőségük a településeknek feltölteniük azokat a pályázatokat, melyeket most nem sikerült. Írásban a következő választ kaptuk:

„A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) soron kívül módosítja a LEADER pályázatok beadásáról szóló rendeletet, hogy azok is benyújthassák kérelmeiket, akik az elektronikus rendszer túlterheltsége miatt november 15-én ezt nem tudták megtenni. A módosított jogszabály hatályba lépése után 7 napjuk lesz az érintetteknek a pályázatok feltöltésére.

A pontos időpontról az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közleményben fogja tájékoztatni a pályázókat, a LEADER Helyi Akciócsoportokat pedig közvetlenül is értesíti.

A hivatal elektronikus rendszerébe szeptember 30-tól november 14-ig 1984 darab pályázatot töltöttek fel, viszont az utolsó 24 órában 5572 pályázat érkezett. A túlterhelés miatt a rendszer lelassult, ez okozhatott problémát a kérelmek beadásakor.”

 

ÉM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!