Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.12.09. 19:26

Tíz millióra hízott 200 ezres adósság

Ózd - Újabb három, uzsorakölcsönök nyújtásával gyanúsított személyt vett őrizetbe a rendőrség Ózdon, tájékoztatta lapunkat Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője.

Ózd - Újabb három, uzsorakölcsönök nyújtásával gyanúsított személyt vett őrizetbe a rendőrség Ózdon, tájékoztatta lapunkat Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője. Az Ózdi Rendőrkapitányság ez évben már a tizedik akcióját hajtotta végre erőszakos pénzkölcsönzők ellen, ezek során a mostani fogással együtt 32 olyan személyt leplezett le és fogott el, akik rendszeres haszonszerzés céljából több személy rászorult helyzetét kihasználva, velük különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást – szóbeli kölcsönszerződést – kötöttek, amelyekkel a sértettet és annak családját súlyos nélkülözésnek tették ki, tette hozzá a szóvivő.

A legutóbbi csapást szerdán, a délelőtti órákban mérték a magánbankárokra. A rajtaütésnek köszönhetően újabb három uzsorás – valamennyien ózdi férfiak – kezén csattanhatott a bilincs. Elfogásukban a megyei rendőr-főkapitányság akció alosztálya is részt vett. A három férfi munkanélküli, bejelentett munkahelyhez kapcsolódó jövedelemmel nem rendelkezik – a nyomozás eddigi adatai alapján –, az elmúlt években uzsorakölcsönök folyósításából és behajtásából tartották fenn magát és családját. Az ügy gyanúsítottjai – személyenként eltérően – többek között kifosztás, testi sértés, rablás és lopás miatt voltak már büntetve. Az uzsorások a sértetteknek általában 20-200 ezer forint körüli összegeket „folyósítottak” alkalmanként, melyekre 50-80 százalék közötti kamatot kértek. A három elkövető a szerepeket egymás között felosztotta, volt, akinek a pénz behajtása volt a fő profilja.

Van olyan sértett, aki úgy hat éve vett fel 200 ezer forintot, s azóta tízmillió forintnyi tartozást halmozott fel. Mivel a sértett több esetben nem tudott eleget tenni „fizetési kötelezettségének”, ezért őt az elkövetők fenyegetéssel és erőszak kilátásba helyezésével próbálták fizetésre bírni, több esetben bántalmazták is, mondta Gaskó Bertalan.

A három uzsorás több rendbeli uzsora bűncselekmény, zsarolás bűntett, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, továbbá testi sértés vétsége elkövetésével gyanúsítható, ezért őket az Ózdi Rendőrkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki, majd bűnügyi őrizetbe vette. Előzetes letartóztatásuk elrendeléséről pénteken döntött a bíróság.

„Az ügy érdekessége, hogy az uzsorások a hitelezési konstrukciójukba a tüzelőutalványokat is bevonták, melyekről a nyomozók mintegy 1,5 millió forintnyi értékről szóló elismervényt is lefoglaltak”, tette hozzá a szóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!