Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.12.22. 16:24

Van, ahol csak gally lesz a fenyő

Miskolc - A fenyőfaárus fája douglas lesz, mennyezetig érő, de egyelőre még nem vágták ki, a kertet díszíti.

Miskolc - A fenyőfaárus fája douglas lesz, mennyezetig érő, de egyelőre még nem vágták ki, a kertet díszíti.

Csak az ünnep napján, azaz december 24-én vágja ki a saját, illetve családja karácsonyfáját Hudák Ervin őstermelő, aki Miskolc több pontján is kínálja a fenyőket. Mint minden évben, az idén is december közepétől árulja a fákat, de a forgalom csak aranyvasárnap indult be – mondta. Az igazi nagy rohamra azonban csak az utolsó napokban számít, a tapasztalat ugyanis az, hogy a legtöbben ilyenkor szerzik be a fát.

[poll id="116"]

Beszerzik-e egyáltalán vagy sokan ezen spórolnak? Az őstermelő szerint a fára azért kiadják a pénzt, az viszont igaz, kevesebbet, mint az előző években. A középkategóriás fenyők fogynak a legkevésbé, ha vesz valaki fát, akkor vagy a drágábbat, vagy az olcsóbbat keresi – sorolta. Az idei szezonban egyre gyakrabban mennek oda hozzá a vevők úgy, hogy van 3000 forintjuk, azért adjon nekik valamilyen fát – mondta.

Más a hangulata

A Szalay család is így keresett karácsonyfának valót tegnap a Búza téri piacon. A családfő, Szalay Béla elmondta: szűkös a költségvetésük, de a fáról nem szerettek volna lemondani. Kiszámolták, az idén erre 3000 forintjuk van, vagy kapnak ezért, vagy nem – fogalmazott. Amikor arról kérdeztük, hogy miért nem állítanak műfenyőt, azt csak egyszer kell megvenni, azt válaszolta: annak nem olyan a hangulata.

Másképp vélekedik erről Balogh Katalin, aki semmi pénzért nem venne igazi fenyőt. Szerinte ugyanis kár ezért kivágni egy fát, amit az ünnepek után úgyis kidobunk. Azt is elmondta: volt, hogy olyat vett, amit később ki tudott ültetni a kertbe, de ma már kényelmesebb, beéri a műfenyővel.

A Búza téren olyat is találtunk, aki csak nézegette a fákat, de nem akart venni. Illetve akart volna, de az idén nem telik rá. Kerekes István csak azért ment a fenyőárusokhoz, hogy gallyat kérjen, illetve lebeszélje velük, hogy december 24-én megkapja, ami megmarad. Ha az csak egy gally, azt sem bánja, azt is szépen fel lehet díszíteni – mondta.

ÉM-NSZR

Árak

lucfenyő métere: 1300-1500 forint

normand fenyő métere: 4000-6000 forint

ezüst fenyő métere: 2500-3000 forint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!