Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.01.07. 15:06

Anno 2011 – ez történt szeptemberben Kazincbarcikán

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév kilencedik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév kilencedik hónapjában történtek.

100 osztályban 2 427 diák kezdte meg az új tanévet Kazincbarcika két általános iskolájában. Szeptember elsején 306 kiselsős ült be először az iskolapadba, ők a két anyaintézmény mellett három barcikai tagintézményben kezdhették meg tanulmányaikat. A korábbi évekhez képest változás, hogy az egykori Herman Ottó Tagiskola épületében - önálló intézményként - református általános iskola kezdte meg a működését.

Az intézmények egy része megújult köntösben várta a nebulókat, hiszen három általános iskolai épületben is jelentős Európai Uniós korszerűsítés folyt, melyek összértéke meghaladja a 421 millió forintot. A zömében ősz elején befejeződő munkálatok nem zavarták a nevelő-oktató munkát. A maradék két iskolaépületben is jelentős felújítások zajlottak az elmúlt 1-2 évben, így a gyerekek jó körülmények között, korszerű iskolákban tanulhatnak.

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák hét barcikai egységében és két vidéki tagintézményében is „becsengettek”. A helyi ovikban 883 gyermek, a két vidéki tagóvodában 75 kicsi, az új egyházi óvodában pedig további 70 gyermek kezdte meg a 2011/2012-es nevelési évet.

 

Babák, mamák, focisták és kis matematikusok

 

Jó hangulatú és színes rendezvényen emlékeztek meg az anyatej világnapjáról Kazincbarcikán. Az eseményre 60 kismama és csemetéje kapott meghívást.

Sportos, újszerű és hiánypótló az a kispályás műfüves bajnokság, melyet elsősorban baráti társaságok és munkahelyi kollektívák részére hirdetett meg a helyi sport és művelődési központ. Az első ízben sorra kerülő szabadidős sportesemény az I. Egressy-BorsodChem Kispályás Műfüves Labdarúgó Bajnokság nevet viseli és szerda esténként nyolc csapat számára jelent kikapcsolódási lehetőséget. A rendezvénysorozat bázisa a Városi Sporttelepen májusban átadott új multifunkcionális műfüves pálya lett.

Egy Dimitrovgrádban megrendezett nemzetközi tanulmányi versenyen kiemelkedően szereplő diákokat és felkészítőiket köszöntötte hivatalában Szitka Péter polgármester szeptember közepén.

 

Újabb EU-s lépések

 

Közterületek, lakóházak, intézmények újulnak meg annak a nagyszabású Európai Uniós városfejlesztési programnak a keretében, mely az Újkazinci városrészen folyik. A projekt keretében őszre már befejeződött a Veres Péter és a Mikszáth Kálmán úti lakóépületek felújítása, mely 254 lakást érintett.

 

 

Elkészült az orvosi rendelőt és a gyógyszertárat magában foglaló épület rekonstrukciója és az előtte található közterület is jelentős változáson esett át. Teljesen megújultak az akcióterületen található terek, parkok, járdák, sétányok, parkolók, és a gyerekek legnagyobb örömére a Csokonai úti játszótér is olyan modern és biztonságos lett, amilyenre vágytak az ott élők. A több mint 800 millió forintos beruházás olyan elemeket is tartalmaz, mely az akcióterületen élők szociális jellegű támogatását célozza meg. Így többek között már elkezdődött az a munkaerő-piaci beilleszkedést elősegítő képzés is, mely négy szakmában ad OKJ-s bizonyítványt: targoncakezelő, épületfalazó, élelmiszer- és vegyi áru eladó, illetve számítástechnikai szoftverüzemeltető szakmákban. A nagyszabású projektben egészségmegőrző programcsomag is szerepel, ennek keretében kérdőívek segítségével megtörtént az akcióterületen élők igényeinek felmérése. Előadásokra is sor került már, az eddigi legsikeresebb Dr. Zacher Gábor toxikológus programja volt, melyre több mint százan voltak kíváncsiak.

 

Közélet, sport, kultúra

 

Alig 100 méterre egymástól két, a maga nemében egyedülálló kiállítás várta szeptemberben a látogatókat Kazincbarcikán.

A Városi Kiállítóteremben Szathmáry-Király Ádám, a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség Művésze, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének aranydiplomása és kitüntetettje, Csokonai Vitéz Mihály Alkotó-díjas fotóművész „Kedvenceim” című tárlata volt látható.

Egy ugrással arrébb a Kisgalériában a hetven esztendős, BarcikArt-díjjal kitüntetett Bolacsek László ötvösművész kiállítását lehetett megtekinteni.

Magyarország egyik legjobb csapata ellen lépett pályára a Magyar Kupa 3. fordulójában a KBSC NB.II.-es labdarúgó csapata. Az egykori barcikai játékos, Kondás Elemér által irányított Debrecen ezer néző előtt 5-1 arányú győzelemmel jutott tovább.

Tucatnyi amatőr zenekar mérette meg magát szeptember 24-én, a hagyományosnak számító barcikai Rock Párbajon. A verseny legjobbjai fellépési lehetőséget kaptak a XII. Borsodi Művészeti Fesztiválra.

“Romák a pálya szélén” címmel tartott konferenciát Kazinbarcikán a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Esélyegyenlőségi Tagozata.

Díszpolgári kitüntetést kapott Dr. Erdei Sándor háziorvos, az elismerést a város képviselő-testülete ítélte oda a rendkívül megbecsült közéleti személynek. Wlassics Gyula-érmet kapott a város egyik kiváló közművelődési szakembere, Neszádeli Gyula. A jeles alkalomból Őt is a szeptemberi testületi ülésen köszöntötték.

“Mozgással, szűréssel, előadással a rák ellen” címmel szervezett figyelemfelkeltő sétát a a Kazincbarcika és Vonzáskörzete Szépkorúak Egyesülete szeptember utolsó napján. Céljuk az emberek figyelmének ráirányítása az egészséges életmódra és arra, hogy szűrésekkel a daganatos betegségek gyakran megelőzhetőek.

 

 

Megnyílt az új piaccsarnok

 

Szeptember végén adták át Kazincbarcikán az új Városi Piaccsarnokot. Az elegáns, tágas és korszerű piaccsarnok bár magánberuházásként valósult meg, fontos része egy az Európai Unió által támogatott városi projektnek, mely a Városközpont Funkcióbővítő rehabilitációja” címet viseli.

A közel 3 000 m2-es csarnok építése 2010 őszén kezdődött meg. Az akadálymentesített csarnokban 800 m2-es piactér, 68 db. asztal és 20 üzlethelyiség (12 és 46 m2 között) várja a betérőket, kint pedig 56 parkolóhely áll a piacra érkezők rendelkezésére. A szomszédban egy új élelmiszer áruházat is épített a beruházó, a két épület közötti területen pedig nagybani árusítást terveznek. A projekt összértéke megközelíti a 800 millió forintot.

Hagyományos Mihály-napi vásárral zárta a hónapot az Alsóvárosi körúti Tagóvoda. A rendezvény különlegességét az adta, hogy a hagyományőrző programok mellett a megújult egységet is hivatalosan birtokba vehették az apróságok. A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeként működő óvodában 111 apróság és szüleik legnagyobb örömére történt meg a felújítás. A minisztériumi és önkormányzati támogatással megvalósult beruházás 22.4 millió forintba került, ebből az épület tetőszerkezetének felújítása és a nyílászárók teljes körű korszerűsítése történt meg.

 


Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév nyolcadik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév hetedik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév hatodik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév ötödik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév negyedik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév harmadik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév második hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki – a teljesség igénye nélkül – azon események közül, melyek az óév első hónapjában történtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!