Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.05.21. 09:08

Az Avason már elkezdődött…

Miskolc - Jó közösségek kialakításához nem kellenek bonyolult módszerek, elég akár egy közös festés is.

Miskolc - Jó közösségek kialakításához nem kellenek bonyolult módszerek, elég akár egy közös festés is.

Hogy lehet teljesen különböző embereket egy közösséggé kovácsolni? A miskolci Dialóg Egyesület már régóta dolgozik ezen, hiszen a megyében egyre több helyen találkozunk azzal a problémával, hogy a különböző anyagi helyzetű, szociális és kulturális hátterű emberek elszigetelten élnek egymástól, ez pedig a közös gondok megoldását egyáltalán nem segíti. Ezzel a problémával találkozunk az Avasi lakótelepen is, ahol azonban az első lépések már megtörténtek. A Dialóg Egyesület elnökétől, Sélley Andreától tudjuk, hogy jelenleg a Nyílt Társadalmi Intézet által támogatott program segítségével szeretnének létrehozni olyan integrált közösségeket, melyek egy idő múlva önmaguktól is jól működnek.

Párba állnak

A programnak három pillére van, az első az úgynevezett mentorprogram. Merész vállalkozás, mondja Andrea, a lényeg ugyanis az, hogy a Munkácsy Mihály Általános Iskola tanulói „párba állnak” majd az Avasi Gimnázium tanulóival. A szakemberek először külön-külön foglalkoztak a két csoporttal. A roma gyerekeket interaktív játékokkal, közös rajzolással készítették föl a találkozásra, a gimnazisták esetében pedig érzékenyítésre volt szükség, hiszen ők nem tanulnak együtt az iskolában roma diákokkal. A két csoport a hetekben fog egymással találkozni, nyáron közös táborban vesznek részt. A mentorprogram legfőbb célja a személyes kapcsolatok kialakítása.

Együtt festettek

A program második pillére a közös festés. Ez a felnőtt közösségek kialakítását szolgálja közös cselekvés segítségével. Az egyik társasház összefirkált talapzatának festése persze csak ürügy volt, fogalmaz Andrea, a lényeg az, hogy a roma és nem roma embereket a közös érdek kovácsolja össze: megszépüljön a házuk. A festés közben azonban beszélgetniük kell egymással, közösen kitalálni, hogy milyen minták kerüljenek a talapzatra. A gyerekek voltak az aktívabbak, de a zárt, roma közösség felnőtt tagjai is besegítettek a munkába. Andrea azt meséli, hogy az eredmény máris mutatkozik, hisz a társasház lakói továbbgondolkoztak. Már azt szervezik, hogy földet hozatnak valahonnan és virágokat ültetnek a házuk köré.

A harmadik pillér pedig az információ-áramoltatás az Avasi lakótelepen. A cél, hogy az itt élők folyamatosan hozzájussanak a helyi hírekhez, de akár ahhoz is, hogy milyen pályázatok érhetők el számukra. Mindemellett az egyesület tagjai filmes interjúkat készítenek a közösség tagjaival, melyeket levetítenek nekik.

„Nem tuti receptek”

– Azt hisszük, hogy a helyi közösségek megerősítésével a lefelé tartó negatív folyamatok megállnak és irányt váltanak – vallja Sélley Andrea, hozzátéve –, ezek persze „nem tuti receptek”, hiszen kevés a jól bevált módszer. Az a fontos, hogy sok-sok alkalom nyíljon a párbeszédre, s az érintettek is mozgósítva legyenek a saját életük változtatása érdekében. A közösségfejlesztés nem tudja egyedül megváltoztatni a világot, ez egy „hozzájáruló, támogató” terület. Hozzájárulhat a közös gondolkodáshoz, kezdeményezéseket hív életre, de nélkülözhetetlen a többi szakma és a többi szféra együttműködése is – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!