Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.09.11. 13:47

Akadálymentesítés: van, ahol csak akadály valósult meg

Miskolc - „A padkák megnehezítik, egyes esetekben lehetetlenné teszik a kerekesszékkel való átjutást.”

Miskolc - „A padkák megnehezítik, egyes esetekben lehetetlenné teszik a kerekesszékkel való átjutást.”

Ez áll abban a levélben, amelyet Sasvári Gyula, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc városi Egyesületének akadálymentesítesi tanácsadója küldött szerkesztőségünkbe. Néhány fotót is mellékelt. Ezeken a Vörösmarty és Soltész-Nagy Kálmán utcáknál a közelmúltban befejezett, az év elején átadott Petőfi Sándor utca és környéki, valamint a Stadion utca közelében végzett útfelújítások eredményei láthatóak.

„Természetesen sok további példát is találhatunk, de a lényeg, és levelem célja az, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy sajnos sok esetben az elvégzett munkák eredményei nem felelnek meg a hatályos törvényeknek és nem felelnek meg az építési követelményeknek sem. A szóban forgó munkák eredményeként elkészült padkák, gyalogátkelőhelyek szinte kivétel nélkül alkalmatlanok az akadálymentes közlekedésre. Ezek a padkák megnehezítik, egyes esetekben lehetetlenné teszik a padkákon kerekesszékkel való átjutást, de a bottal, egyéb segédeszközzel közlekedőszemélyek számára is balesetveszélyesek lehetnek” – írja.

„K” szegélykő

A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény szerint a fogyatékos személynek joga van a számára akadálymentes, továbbá érzékelhető és biztonságos épített környezethez. „Sajnos ezeken a helyeken ez a jog csorbul, hiszen nincs biztosítva az akadálymentes és biztonságos környezet. Az akadálymentes környezet hiánya miatt számos téren hátrányt szenvedünk, legyen szó akár az önálló életvitelről, az egészséges életről, a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésről, a munkához való hozzájutáson keresztül az élet minden további területeig” – áll a levelében. Pozitív példaként említette a Zöld Nyíl villamosprojektet, ahol – mint írja – az akadálymentesítés, kevés kivételtől eltekintve, megfelelő.

Sasvári Gyula levelét elküldtük az önkormányzatnak. Rogosz Sándorné,a városüzemeltetési osztály vezetője válaszolt: „Köszönettel vettük a városi utak, járdák akadálymentesítésével foglalkozó levelét, hiszen fontos és kiemelt feladat az akadálymentes közlekedés kialakítása Miskolc városában. Az Ön által is említett beruházások esetében az akadálymentes közlekedés kialakításának szándéka nem vitatható. Az alkalmazott műszaki kialakítás "K" szegélykő alkalmazása az elmúlt évek kivitelezői gyakorlatának megfelelően valósult meg, azzal kapcsolatosan az elmúlt évtized során kifogás, észrevétel nem érkezett. A városüzemeltetési osztály egy közös bejárásra hívja az Egyesületet, hogy az általuk megjelölt konkrét helyszíneken a felülvizsgálatot közösen elvégezzék.”

A válasz ismeretében megkerestük Sasvári Gyulát, aki elmondta, természetesen elfogadja a bejárásra való meghívást, azért is, mert eddig szinte semmilyen együttműködésre nem kérték fel őket. Egy-egy intézmény esetében már kikérték ugyan a véleményüket, de aztán mégsem azok alapján valósult meg az akadálymentesítés.

A bejárásról természetesen lapunk is beszámol.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!