Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.09.26. 17:12

Dr. Kriza Ákos közleménye a Földes ügyben

Miskolc - A Földes Ferenc Gimnázium városunknak hosszú-hosszú esztendők óta az egyik emblematikus oktatási intézménye.

Miskolc - A Földes Ferenc Gimnázium városunknak hosszú-hosszú esztendők óta az egyik emblematikus oktatási intézménye. A gimnázium sorsa, körvonalazódó jövője, túlságosan komoly kérdés ahhoz, hogy pusztán csak pártpolitikusok döntsenek felőle. Ezért figyeltem növekvő aggodalommal az iskolaigazgató választás körül kialakult feszültséget.

Meggyőződésem, hogy természetes jogosultság a szabad véleménynyilvánítás, de egy oktatási struktúraváltást közvetlenül megelőző esetleges vezetőváltásról, mégsem az utcán, tüntetés keretein belül kell eszmét cserélni.

A mai napon - a kulturális államtitkár miskolci látogatása napján - három alkalommal folytattam párbeszédet a Földes Gimnáziumról.

Első alkalommal a tüntetés szervezőit fogadtam, akik tegnap, a délutáni órákban szólítottak fel alpolgármester kollégámmal egyetemben a tüntetésen való részvételre, véleménynyilvánításra. A párbeszédre. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a tüntetés kezdeményezői úgy hiszik, a nyílt színi demonstráció az, amivel a legmegfelelőbb módon érhetnek célt, ami a legalkalmasabb forma egy ekkora horderejű közös ügy elintézésére.

A kora délutáni órákban földesista öregdiákok kerestek fel irodámban. Felhatalmaztak, hogy tájékoztassam a közvéleményt arról, hogy nem minden egykori földesista ért egyet az iskolai ügyek utcai megvitatásával. Véleményük szerint, a mai Földesbe járó diákoknak sokkal inkább lenne érdeke a fenntartóváltásig hátralévő néhány nyugodt hónap, mialatt az iskola, az önkormányzat és a tantestület is felkészülhetne a merőben más, új kihívásokat jelentő 2013-as esztendőre. Racionális megfontolásokkal teli időszak kell, a politikai nyomásgyakorlás fokozása helyett.

A mai nap harmadik megbeszélésén a Földes Ferenc Gimnázium megbízott igazgatója, Fazekas Róbert úr arról tájékoztatott, hogy az iskola működése zavartalan.

A holnapi városi közgyűlés képviselői megfontolt, felelős döntést hoznak majd az iskolavezetői beosztások ügyében. Őszintén remélem, hogy a jövő év elejéig tartó átmeneti időszakban a pártok és a politikusok önmérsékletet fognak tanúsítani, és távol tartják magukat a város oktatási intézményeitől.

 

Dr. Kriza Ákos polgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!