Borsod-Abaúj-Zemplén

2012.09.11. 19:25

„Leánykeresőben”...

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Szemerében csak az lehet kollégista, aki fizet az étkezésért. A Telekiről nem tudjuk...

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Szemerében csak az lehet kollégista, aki fizet az étkezésért. A Telekiről nem tudjuk...

A napokban tudtuk meg: a júniusban megszűnt Központi Leánykollégium idén is „kollégistaesélyes” 100 diákjából eddig csak 50 élt a másik Miskolcon lévő leánykollégiumba, a Karacsba való átköltözés lehetőségével. Vajon hová lett a másik ötven leány, s miért választottak inkább másik intézményt.

Az egyik lehetséges megoldás az avasi Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola Kollégiuma, a másik a selyemréti Teleki Tehetséggondozó Kollégium, mindkettő koedukált. (Annak idején a Karacs ellen felhozták: nem a városközpontban van, tömegközlekedési eszközt kell használni ahhoz, hogy a belvárosba bejussanak. Ez a másik két kollégiumban is fennáll.

„Dugig lennénk”

- Nincs olyan nyilvántartásunk, hogy hány volt központis diák jelentkezett hozzánk, de csupán néhányan lehetnek - mondta érdeklődésünkre a Szemere kollégiumvezetője, Papp Ferenc. Hozzátette: ha mind az ötvenen náluk jelentek volna meg, akkor „dugig lennének”.

- Nálunk évek óta jó a kihasználtság, hiszen a környéken sok a középiskola. A 408 férőhelyre 372-en jelentkeztek, de egyelőre 350-en költöztek be. Mint mindig, szemerés diákból van a legtöbb, őket követik a ferenczisek, őket pedig a Fáy diákjai. Összesen 22 iskolából vannak kollégistáink. nem szorulunk rá, hogy bárhonnan is „elszívjuk” a gyerekeket.

Papp Ferenc elmondta: van pár diák, aki jelentkezett, de még nem foglalta el a helyét, mivel a napi háromszori étkezés térítési díját nem tudták befizetni.

Feltételhez kötött

Megkérdeztük: vajon törvény írja-e elő, hogy étkezési díj nélkül nem jár kollégium. A vezető válasza szerint jogszabály nem zárja ki, de az ő intézményükben csak az lakhat, aki az étkezésért is fizet. Ez napi - háromszori étkezésért - 560 forint, ami feleződik, ha a szülő rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, vagy legalább három iskolás gyermeke van.

Molnár Fanni és Szőke Evelin tavaly még a Központi Leánykollégium diákja volt, ősztől már a Szemere kollégiumában laknak.

Rögtön ide

- Rögtön ide jelentkeztünk, mert mindketten a Ferenczibe járunk, s ez jóval közelebb van, mint a Karacs– mondja Fanni. - Kicsit szokatlan még itt, de az elhelyezés hasonló, mint a Központiban volt: 4 ágyasban vagyunk 3-an.

A Telekire vonatkozó kérdéseinkre a fenntartótól holnap kapunk választ.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!