Borsod-Abaúj-Zemplén

2013.04.04. 16:30

„Vízúr”, kígyómarás után

Felkészült a település egy esetleges áradásra - mondja Nádi Gyula, a Pokol Csárda tulajdonosa, önkormányzati képviselő. Baj esetén akár mobil gátrendszert is bevethetnek Felsőzsolcán.

Felkészült a település egy esetleges áradásra - mondja Nádi Gyula, a Pokol Csárda tulajdonosa, önkormányzati képviselő. Baj esetén akár mobil gátrendszert is bevethetnek Felsőzsolcán. - Bízunk a „feljebb” megépült víztározókban, a körgátban. Felvetjük: mi lehet a csárda mögötti víz? Belvíz?

- Nem belvíz, ez az az állapot, mely szerint a Sajó úgymond visszaduzzasztja a Kis Sajót. Azt lehet látni - véli az 1979 óta Felsőzsolcán dolgozó üzletvezető, akinek munkahelye 2010-ben az egyik bázisa volt a védekezésnek. - Van egyfajta félelem az emberekben, már hogyne lenne - teszi hozzá. - Én magam is mindig ránézek a Sajóra, ha arra járok. Az ésszerűség azt mondatja velem, hogy nem ismétlődik meg a három évvel ezelőtti tragédia.

Visszafelé folyik

- A Sajón a harmadik árhullám vonul le most településünknél - mindezt már Kolenkó Gábor, Felsőzsolca alpolgármestere mondja. - A Kis Bódva annyira tele van, hogy visszafelé, vagyis nem a Sajó irányába folyik. Nem nagy a gond, mert úgy fest lassú az árhullám levonulása. Baj esetén a gátba beépített szivattyúkat a vízügy azonnal beindítja. Hangsúlyozom: most nincs erről szól.

2010-ben Arnót polgármestere volt Kolenkó Gábor, aki szerint annyiban más a helyzet a három esztendővel ezelőttihez képest, hogy akkor hetekig esett az eső a vízgyűjtő területeken is.

- Jeleztük az illetékeseknek, hogy baj esetén mobil gátrendszert szeretnénk igénybe venni - árulja el. - Emellett természetesen megfelelő fizikai erő áll rendelkezésünkre - 110 fő közhasznú munkás - , felmértük a bevethető emberi és gépi kapacitást. De adott esetben leszűkítjük a 3-as utat a Bódva felől.

A településvezető kérdésünkre hozzáteszi: „félnek az emberek”. - Akit a kígyó egyszer megmart, az a gyíktól is fél! - mondja. - Sajnos 2010-ben Felsőzsolcán nagyon nagy tragédiák voltak, amelyek még nagyon frissek.

Zsolcaiak a Sajó gáton

Edit és Szabina kerékpárral érkeznek a Sajó utcán a folyó gátjához. „Félünk a víztől, mert három éve majdnem odalett a házunk.” - mondja egyikük. „Ha a gyerekeket hozzuk az oviból, akkor feljövünk a gátra egy percre megnézni, hogy milyen magas a víz. Úgy látom lejjebb ment...”

Ezt mondja Józsi bácsi, aki csütörtökön immár másodjára dönti kerékpárját egy betonoszlopnak. „310 körül van, tegnap nagyobb volt, de a reggelhez képest is apadt.” - dünnyögi. „Árad, meg nagy a sodrása, de az jó, hogy nem úgy jön, mint akkor, 2010-ben!”

- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!