Borsod-Abaúj-Zemplén

2018.11.30. 07:52

Ötmilliós kártérítés a tiszavasvári tanár egyik lincselőjének - a család egyetlen fillért sem kapott

Tiszavasvári, Olaszliszka - A Szögi család ügyvédje azt kérte, a végrehajtó haladéktalanul foglalja le az összeget.

Tiszavasvári, Olaszliszka - A Szögi család ügyvédje azt kérte, a végrehajtó haladéktalanul foglalja le az összeget.

A rossz tartási körülmények miatt a bíróság ötmillió forint kártérítést ítélt meg az olaszliszkai lincselés elsőren­dű vádlottjának, ifjabb H. Dezsőnek, akit jogerősen 17 év fegyházbüntetésre ítéltek (mint ismert, a tiszavasvári pedagógust 12 évvel ezelőtt a gyerekei szeme láttára verték agyon Olaszliszkán). Az ítélet megszületésekor a Szögi család ügyvédje, dr. Helmeczy László azonnal levelet írt a végrehajtónak, és azt kérte: haladéktalanul foglalja le az összeget, ugyanis a családnak a férfi egyszemélyben is tartozik. – Ha lenne benne emberség, felajánlotta volna, hogy a Szögi család kapja meg az ötmillió forintot – tette hozzá az ügyvéd.

Az egész országot megrázta és felkavarta az indulatokat a 12 évvel ezelőtt történt tragédia. 2006. október 15-én délután Szögi Lajos földrajz-biológia szakos tiszavasvári pedagógus két kisebbik lányával utazott, amikor Olaszliszkán az autója előtt átszaladt két kislány. Az egyikük megcsúszott, elesett, majd sértetlenül beszaladt a házukba. Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, nem lett-e baja a 11 éves gyereknek, azonban a rokonok kirángatták a kocsiból, és a gyermekei szeme láttára agyonverték. A bíróság nyolc embert ítélt el az ügyben, hárman életfogytiglant kaptak.

Semmit sem kaptak

– A mai napig egyetlen forintot sem kapott a Szögi család abból a kártérítésből, amit 2010-ben ítélt meg számukra a bíróság. A kamatokkal ma már 60 millió forintról beszélünk – számszerűsített lapunknak dr. Helmeczy László. – A bírósági végrehajtó eddig egy fillért sem tudott letiltani, amit a pedagógus családtagjai kaptak volna meg. A kártérítés azért maradt el, mert az elkövetők vagyontalanok: ha végeznek is munkát a fogva tartásuk alatt, abból semmi nem jut a családnak. Amikor a büntetőperekben zárolják az elkövetők vagyonát, abból először a nyomozás és a ­bírósági per költségeit térítik meg az államnak, csak utána következhetnek az áldozatok.

– Amikor megtudtam, hogy az elsőrendű vádlottnak, ifjabb H. Dezsőnek – akit jogerősen 17 év fegyházbüntetésre ítéltek – ötmillió forint kártérítést ítélt meg a bíróság a börtönbeli rossz tartási körülményei miatt, azonnal levelet írtam a végrehajtónak, hogy haladéktalanul foglalja le az összeget, ugyanis a férfi a családnak egyszemélyben is tartozik. Helmeczy László kifejtette: a nyolc elítélt közül bárkitől kérhetik a kártérítés összegét, ugyanis társtettesként öltek, egyetemlegesen terheli őket a kártérítés.

Milliomosként jöhet ki

– Ha például egyikük nyer a lottón, akkor a teljes kártérítés végrehajtható – mondta Helmeczy László, aki szerint szomorú, hogy ifjabb H. Dezsőt jó magaviselete miatt akár már jövőre kiengedhetik a szegedi Csillag börtönből, amúgy a férfi 2023-ban szabadulna. – Ifjabb H. Dezső sosem tett arra kísérletet, hogy rendezze a Szögiék felé fennálló tartozását, így is kifejezve megbánását. Ha lenne benne bármilyen emberség, tisztesség, felajánlotta volna, hogy a Szögi család kapja meg az ötmillió forintot. Elképesztő, de akár milliomosként jöhet ki a börtönből, vagy ha megkerülve a végrehajtót kiutalja a pénzt valakinek, abból egyetlen fillért sem lát a család – fogalmazott az ügyvéd. – Azt is leírtam a véghajtónak – folytatta Helmeczy László –, valamennyi elítélt esetében nézze meg, hogy kértek és kaptak-e kártérítést, s ha igen, foglalja le! Várom a tájékoztatását.

Az állam segítene

A család ügyvédje az OTP elnökével, Csányi Sándorral közösen több mint 10 évvel ezelőtt létrehozott egy alapítványt, amely azóta is havi 60 ezer forinttal támogatja az édesapa nélkül maradt családot, akiknek az állam sem segített. Helmeczy László azt is szerette volna elérni, hogy az áldozatvédelmi törvény adjon lehetőséget arra, hogy azokban az esetekben, amikor nem lehet behajtani a kártérítés összegét, az állam nyújtson segítséget a kártalanításban, akár egyedi elbírálás alapján is. Ez nem csak Szögi Lajos, hanem a kézilabdázó Marian Cosma, és a romagyilkosságokban elhunyt Kóka Jenő családjának is segítség lenne, de őket is csak az alapítvány segíti.

Helmeczy László elmondta: Szögi Lajos családja minden évben túrával emlékezik a pedagógusra. Élik az életüket, de a mai napig nem tudták feldolgozni a tragédiát. Az áldozat özvegye továbbra is óvónőként dolgozik, a lincselést végignéző kisebbik lány gimnazista, testvére elvégezte az orvosi egyetemet, kardiológus.

Róluk, nélkülük készült

2015 októberében mutatta be a Katona József Színház társulata „Az olaszliszkai” című darabot, amely Borbély Szilárd azonos című műve alapján készült, és amelynek alapjául a 2006-os olaszliszkai lincselés szolgált. A Szögi családot felháborította a darab bemutatója, de nem azért, mert az olaszliszkai tragédiát színpadra állították, hanem azért, mert olyan mondatokat adtak az áldozat és a gyerekei szájába, amelyek soha nem hangzottak el, és amelyekkel nem tudtak azonosulni. Dr. Helmeczy László lapunknak akkor elmondta: nem azzal van problémájuk, hogy az eseményt színpadra viszik, hanem azt ahogyan azt teszik. A rendező, Máté Gábor nyílt levélben kért elnézést a családtól azért, mert nem kereste meg őket.

BM


[related-post post_id="3231364"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!