Budapest hírei

2010.12.21. 11:11

Ismét van végleges engedélye a BKV-nak

<p>Ismét határozatlan idejű működési engedélyekkel láthatja el vasúti tevékenységét a BKV. A Nemzeti Közlekedési Hatóság határozatai szerint így 2011. május 8-a után is jogszerűen közlekedhetnek a villamosok, metrók, HÉV-ek, a fogaskerekű és a libegő a fővárosban.</p>

A főpolgármester szerint megnyugtató, hogy a BKV-nak végleges hatósági működési engedélye van. Tarlós István főpolgármester keddi közleménye szerint köszönik a közlekedési hatóságnak, bár azt még mindig nem értik, miért volt szükség novemberben az engedély váratlan és látványos visszavonására.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NHK) november 8-án függesztette fel a BKV vasúti működési engedélyeit, és adott ki ideiglenes - hat hónapos - működési engedélyeket. Az ok az volt, hogy a közlekedési társaság a működési engedély kiadásához szükséges egyik kritériumnak, a pénzügyi teljesítőképességgel kapcsolatos feltételnek nem felelt meg. A BKV a szokásos éves igazolási kötelezettsége során nem tudta megfelelően tanúsítani, hogy az elkövetkező 12 hónapban várható pénzügyi kötelezettségeit teljesíteni tudja - tájékoztatott a közlekedési hatóság.

Elhárult minden akadály

A közlemény szerint a működési engedélyek felfüggesztése, illetve az ideiglenes engedélyek kiadása után a BKV kérte a felfüggesztést elrendelő határozatok hatályon kívül helyezését. A kérelemben a cég nyilatkozott arról, hogy a 2011. évi működése során meg tud felelni a pénzügyi teljesítőképességgel kapcsolatos kötelezettségeknek. Ezt követően rendelkezett kormányhatározat arról, hogy a 2010. évi központi költségvetés általános tartaléka terhére 7,5 milliárd forintot csoportosítanak át a fővárosi közösségi közlekedés zavartalan működésének biztosítása érdekében. A BKV december 7-i nyilatkozatában közölte, hogy a pénz hiánytalanul megérkezett bankszámlájára, és ismét kérte a felfüggesztést elrendelő határozatok hatályon kívül helyezését.

A felfüggesztést elrendelő határozat hatályon kívül helyezésére akkor van mód, ha a cég igazolja, hogy a felfüggesztés elrendelésének oka megszűnt. Mivel ezt a BKV hitelt érdemlően igazolni tudta, ezzel minden akadály elhárult működési engedélyeinek határozatlan időtartamúra való visszaminősítése elől. így 2011. május 8-a után is jogszerűen közlekedhetnek a villamosok, metrók, HÉV-ek, a fogaskerekű és a libegő a fővárosban - közölte az NKH.

Tarlós István főpolgármester keddi közleménye szerint megnyugtató, hogy a BKV végleges hatósági működési engedéllyel rendelkezik. A főpolgármester úgy fogalmaz: köszönik a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak, bár azt még mindig nem értik, miért volt szükség novemberben az engedély váratlan és látványos visszavonására. Igaz, már nem is akarják érteni - olvasható a közleményben.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!