Budapest hírei

2011.02.27. 14:43

Eltűnt mogyorós golyó - az ombudsman szerint meg kell téríteni az okozott kárt

<p>Budapest - A szabálysértési hatóság kötelessége, hogy a lefoglalt áru mennyiségét megállapítsa, az árut megfelelően őrizze. Amennyiben nem így tesz, mulasztásáért viselnie kell a következményeket - fogalmazta meg az állampolgári jogok biztosa. A megállapításra okot adó ügy panaszosa szerint az ellene folyó szabálysértési eljárásban eltűnt a lefoglalt édességek nagyjából harmada.</p>

A panaszos fia engedély nélkül árusította a panaszos tulajdonában lévő édességeket. A X. kerületi rendőrkapitányság ezért az árut elvette, az önkormányzat pedig szabálysértési eljárást indított. Amikor vissza kellett volna adni az édességeket, kiderült, hogy azok mintegy harmada hiányzik.

A országgyűlési biztos megállapította, hogy a rendőrség az édességeket mérés után, átvételi elismervény ellenében, de jegyzőkönyv készítése nélkül vette át, majd két nap múlva átadta a szabálysértési hatóságnak. Ez utóbbi azonban elmulasztotta az áru formális lefoglalását és jegyzőkönyvet sem vett fel, és nem tartotta be a jogszabályban előírt egyéb garanciális szabályokat sem.

Az átvétel mérlegelés nélkül történt

A szabálysértési hatóság pénzbírsággal sújtotta a panaszos fiát, és elrendelte, hogy az elvett dolgokat adják vissza, a jogorvoslatot azonban kizárta. A szabálysértési törvény ugyanakkor nem ismeri az elvétel és visszaadás fogalmát, csak a lefoglalásét, visszatartásét. A visszaadott árut lemérték és kiderült, hogy több kilogramm aszalt vörös áfonya, étzselés drazsé, tejmogyorós golyó teljesen hiányzott, más édességeknek pedig egy része. A nagyjából harmincezer forintot érő édesség azon a rendőrségen, vagy annál a szabálysértési hatóságnál tűnt el, amelynek gondoskodnia kellett volna a biztonságos őrzésről.

Az ombudsman nem fogadhatta el az érvelést, amely szerint a hatóság hivatali helyiségében nincs mérleg, ezért az átvétel mérlegelés nélkül történt, a jogszabály ugyanis kötelezően előírja a lefoglalt dolgok mennyiségének megállapítását. A mulasztás következményeit a szabálysértési hatóságnak kell viselnie.

Az ombudsman megállapította, hogy a szabálysértési hatóság mulasztása súlyosan sértette a panaszos tulajdonhoz és tisztességes eljáráshoz való jogát, ezért kezdeményezte a X. kerületi önkormányzat jegyzőjénél, hogy térítsék meg az okozott kárt, a jövőben a szabálysértési eljárásokban tartsák be a garanciális eljárási szabályokat és gondoskodjanak mérleg beszerzéséről.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!