Budapest hírei

2011.05.25. 22:47

Hitel helyett partnerekkel fejlesztené Budapestet a városvezetés

<p>Budapest - Elsősorban partnereket keres a főváros a fejlesztési elképzeléseihez, újabb banki hitellel nem számol a városvezetés – mondta Hutiray Gyula megválasztott főpolgármester-helyettes szerdán a német gazdasági klub (Deutscher Wirtschaftsclub) rendezvényén, Budapesten.</p>

Hutiray Gyula közölte: várhatóan ősszel véglegesítik a főváros rövidtávú fejlesztési stratégiáját, amelyen hónapok óta dolgoznak a szakemberek. Mint fogalmazott, "a város fejlődése az elmúlt 24 évben látható volt, Budapest kiemelkedett a szürkeségből, de ez még mindig nem volt elég dinamikus”. Hozzátette: a gazdasági válság után Budapest fel tud zárkózni a térség fővárosaihoz és XXI. századi város lehet.

A megválasztott főpolgármester-helyettes – aki hivatalosan június 1-jétől tölti be a posztot – hangsúlyozta, hogy az elképzelések megvalósításához az uniós források mellett elsősorban partnereket keresnek, miután az Európai Unió nem finanszíroz például magasépítészeti beruházásokat. Elmondta azt is, hogy csekély mértékben saját forrásokat is szán a projektekre a főváros.

Hutiray Gyula arról is beszámolt: a városvezetés nem számol új banki hitellel a fejlesztések finanszírozásához, ennek a régebbi projektekkel járó kötelezettségek gátat vetnek.

Kerekes György, Budapest főépítésze a rendezvényen azt mondta: a fejlesztések során Budapest karakterjegyeire építenek majd. A tervezett projektek között említette egy budai belváros kialakítását, a régi iparterületek rendbetételét, a Puskás Ferenc stadion, illetve a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér és környezete fejlesztését, a Duna mint lehetőség turisztikai és közlekedési kihasználását, továbbá a belváros rehabilitációját.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!