Budapest hírei

2012.04.09. 11:05

A 100 tű hossza Ljubljanában

Budapest/Kanjiza, 2012. április 9., hétfő (MTI) - Nagy József magyarkanizsai kortárs táncos-koreográfus társulatával, a Regionális Kreatív Műhely táncosaival bemutatja a 100 tű hossza című darabot április 12-én, csütörtökön a ljubljanai Cankarjev Domban.

Budapest/Kanjiza, 2012. április 9., hétfő (MTI) - Nagy József magyarkanizsai kortárs táncos-koreográfus társulatával, a Regionális Kreatív Műhely táncosaival bemutatja a 100 tű hossza című darabot április 12-én, csütörtökön a ljubljanai Cankarjev Domban.A Nagy József rendezte előadás premierje 2009-ben volt Magyarkanizsán és még abban az évben október 18-án a budapesti közönség is láthatta a Bárka Színházban - mondta el Bicskei Zoltán a magyarkanizsai műhely nevében az MTI-nek.

Nagy József évtizedek óta visszatérő vendég Ljubljanában, előadásait rendszeresen meghívják a kulturális központ színpadára.

A 100 tű hossza című darabban mai alakoskodókat láthat a néző, az egykori bohóc árnyképeit, magát a drámát abban a társadalmi-történeti pillanatban, amikor minden maszk lehullik, de a végjátszmában is az éltető játék uralja a történéseket.

A világhíres táncos-koreográfus ebben az előadásban is a magyar zenei anyanyelvre épít, Mezei Szilárd brácsás, zeneszerző muzsikájára. A színészekhez, egy-egy szerephez Nagy József rendező egy-egy muzsikust is rendel.

Pap Gábor azt írta a bemutató után az előadásról, hogy "táncszínházi, zenei és képzőművészeti kompozíció és improvizáció, tervezettség és jelenvalóság régen látott egységben forr össze e produkciókban."

Nagy József Magyarkanizsán (Kanjiza) született, a 70-es évek végétől Budapesten néprajzot, fuvolát és pantomimjátékot tanult. Ezután Párizsban Marcel Marceau-nál és Eugene Decraux-nál képezte tovább magát. 1986-ban alapította meg Párizsban nemzetközi mozgásszínházát, a JEL Színházat, egy évre rá mutatta be első önálló rendezését, a Pekingi kacsát, amellyel fölkeltette a világ érdeklődését. A következő években olyan színháztörténeti alkotásokat hozott létre, mint például A rinocérosz hét bőre, A kormányzó halála, a Woyzeck és a Filozófusok.

A művész 1995-től az Orléans-i Nemzeti Koreográfiai Központ igazgatója, rendszeresen visszajár vajdasági szülővárosába, Magyarkanizsára, ahol 2006-ban megalapította a Nagy József Regionális Kreatív Műhelyt.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!