Budapest hírei

2012.04.21. 10:05

A Csarna-völgy természeti értékeinek megóvására figyelmeztet a WWF

Budapest, 2012. április 21., szombat - Veszélybe kerül Magyarország egyetlen jelentősebb méretű háborítatlan erdőterülete, ha a Csarna-völgyben engedélyezik a fakitermelést - állítja a WWF Magyarország. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a tárca kiemelten figyeli az erdő kezelésének lehetőségeit.

Budapest, 2012. április 21., szombat - Veszélybe kerül Magyarország egyetlen jelentősebb méretű háborítatlan erdőterülete, ha a Csarna-völgyben engedélyezik a fakitermelést - állítja a WWF Magyarország. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a tárca kiemelten figyeli az erdő kezelésének lehetőségeit.A természetvédelmi szervezet tájékoztatása szerint a 2011-es körzeti erdőtervezés során az erdőgazdálkodóknak és a hivatalos természetvédelmi szerveknek nem sikerült egyezségre jutni a csaknem ezer hektáros Csarna-völgy háborítatlanságának fenntartásáról. Az állami tulajdonú erdőterület az országban egyedülálló módon harminc éve érintetlen, mégis hamarosan fakitermelés kezdődhet itt.

A szervezetet arra hívja fel a figyelmet: a Börzsöny északi részén fekvő, nagyrészt fokozottan védett völgy jelentős mértékben őrzi a Kárpátok élővilágának értékeit. Itt még fészkel a fekete gólya, a parlagi sas vagy a fehérhátú fakopáncs. A patakokban él a kövi rák és a petényi márna, amely fajok az ország más vizeiből már többnyire kipusztultak. A Magyarországon csak néhány helyen előforduló hiúz szintén megtalálható itt.

A WWF közölte: a terület jövőjével kapcsolatban az erdőterv bizottság dönthet. Az egyeztetések során nem közeledtek egymáshoz az álláspontok. Ha továbbra sem sikerül megegyezni, a végső döntést a vidékfejlesztési miniszternek kell meghoznia.

A szervezet leszögezi: természetvédelmi szempontból azt tartanák az egyetlen helyes döntésnek, ha a Duna-Ipoly Nemzeti Park alig 2 százalékát kitevő Csarna-völgyben továbbra sem lenne fakitermelés.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI megkeresésére közölte: a Csarna-völgy fokozottan védett erdőinek területén a körzeti erdőtervezés munkálatait a közelmúltban fejezték be a területi erdészeti és a természetvédelmi államigazgatási szervek, döntés még nem született.

A tájékoztatás szerint az itteni erdők kezelésének lehetőségeit a tárca is kiemelt figyelemmel kíséri. A nemrég létrejött Körzeti Erdőterv Bizottság éppen ezért szakemberek bevonásával hamarosan helyszíni szemlét tart a területen.

A VM hangsúlyozta: a cél nem a faanyagtermelés, hanem - amennyiben indokolt és lehetséges - olyan erdőkezelési módszerek meghatározása, amelyek ennek a kivételes adottságú erdei életközösségnek az állapotát javítják.

A tárca közölte azt is, hogy felmerült az érintetlenség biztosítása, hogy a teljes zavartalanságnak köszönhetően a Duna-Ipoly Nemzeti Park természeti zónájaként szolgálhasson a terület. Ezeknek a lehetőségeknek a részleteit vitatják majd meg a szakemberek - közölte válaszában a VM.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!