Budapest hírei

2012.10.13. 10:46

Fővárosi Közgyűlés - Rendkívüli ülés lesz hétfőn a CET és a busztender miatt

Budapest, 2012. október 13., szombat (MTI) - Rendkívüli ülést tart hétfőn a Fővárosi Közgyűlés a CET-beruházásról szóló követelésvásárlás, valamint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) busztenderének fedezete ügyében.

Budapest, 2012. október 13., szombat (MTI) - Rendkívüli ülést tart hétfőn a Fővárosi Közgyűlés a CET-beruházásról szóló követelésvásárlás, valamint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) busztenderének fedezete ügyében.

A testület zárt ülésen tárgyalja újra a CET-projektről szóló javaslatot, miután az előző ülésen a mintegy 800 millió forintos követelésvásárlás nem kapott többséget. Az indítványt nem szavazta meg Tarlós István főpolgármester sem, aki később ezt azzal indokolta, hogy egyrészt nem történt meg a

műszaki teljesítésigazolás, amelynek hiányában semmilyen számlát nem fizethet ki, másrészt jelezte: 95 százalékos áron nem hagyja jóvá a vásárlást.

Az Index információi szerint a korábbi előterjesztés arról szólt, hogy a fővárosi önkormányzat a generálkivitelezővel, a WHB cégcsoporttal külön egyezményt kötött volna, amelyben a főváros diszkontáltan megvette volna a cég 2,8 millió eurós (mintegy 800 millió forintos) követelését,

amivel a beruházó Porto tartozik a kivitelezőnek. Ezután a főváros a megvett követelést beszámította volna a Portóval történő végső elszámolásba.

Az ülésen tárgyalnak a BKK és a BKV Zrt. busztenderének fedezetéről is. A főpolgármester nem tartja biztosítottnak a forrásokat, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja ugyanakkor rendkívüli frakcióülésen támogatásáról biztosította a Fővárosi Közgyűlés által elvi kereteiben jóváhagyott buszüzemeltetési modellt. Közölték, hogy elkötelezettek a fővárosi közösségi közlekedés fejlesztésének ügye mellett; ennek részeként tekintenek a most folyamatban lévő, 75 szóló- és 75 csuklós autóbusz üzemeltetésére kiírt pályázatra is.

A busztender eredményességéről október 2-án döntött a BKK és a BKV Zrt. igazgatósága, eredményhirdetés október 16-án lesz. A BKK korábbi tájékoztatása szerint azért csak október közepén írhatják alá a szerződést, hogy a Fővárosi Közgyűlésnek legyen ideje az ajánlatkérő tudomására hozni, ha a fedezetet nem látják biztosítottnak. A társaság hangsúlyozta, hogy korábban hosszú időn keresztül nem hoztak döntést új buszok beszerzéséről, emiatt a flotta műszaki állapota leromlott.

Az MTI értesülései szerint a közös igazgatósági ülésen a VT-Transmant hozták ki győztesként. A magyar cég Mercedes Citaro buszokkal pályázott, a járművek jövő tavasszal érkeznének meg Budapestre, és a belvárosban, valamint Újpesten, Kelet-Pesten és Észak-Budán állnának majd forgalomba.

Egy belső gazdaságossági vizsgálat alapján kedvezőbb, tervezhetőbb és biztosabb a vállalkozói új buszok bevonása a BKV egyes autóbusz-vonalain, mintha a társaság szerez be új buszokat, vagy felújítják a régi Ikarusokat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!