Budapest - VIII. kerület

2011.03.29. 11:29

Még megtekinthető a XXIX. Magyar Sajtófotó Kiállítás

<p>Dráma, szépség, hangulat, küzdelem, humor 2010-ben. Mi voltunk a szereplői, a szurkolói, a nyertesei, a vesztesei. Száz és száz fotó, amit érdemes megnézni. A kiállítás április 8-ig még megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban.</p>

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként ismételten a Magyar Nemzeti Múzeumban nyitotta meg kapuit a XXIX. Magyar Sajtófotó Kiállítás és a Magyar fotósok a  világ élvonalában című kísérő kiállítást. A hat héten át látható tárlaton az elmúlt év legizgalmasabb pillanatait, természeti csodáit, drámai, örömteli, mulatságos élethelyzeteit, kivételes művészeti és sportteljesítményeit lehet felidézni.

Fotók a 2010-es vörösiszap-katasztrófáról

A 2010-es tavaszi árvíz és vörösiszap-katasztrófa megrázó és elgondolkoztató felvételei mellett számtalan egyéb érdekes, elgondolkodtató és mosolyra késztető fotó villantja fel azokat a történéseket, amelyek visszaadják azt a sokszínűséget, amely szűkebb és tágabb világunkra jellemző. Képek az aszkétaéletű, egykor első osztályú ökölvívó, Csukrán Mihály saját építésű, újfehértói sporttelepének hétköznapjairól, a fiatalokat a világhálón meghódító, gördeszkázó gáborjánházai plébánosról, egy lebontásra ítélt belvárosi társasházba önkéntesen beköltözött punkok világáról, az utcán élőkről, a szlovákiai cigánytelepek köré épített betonfalakról.

A legjobb képek a Les Ballets Trocadero de Monte Carlo társulat budapesti fellépéséről

Képek Pécsről, mint Európa Kulturális Fővárosáról, a  világhírű, kizárólag férfiakból álló Les Ballets Trocadero de Monte Carlo társulat budapesti fellépéséről, a magyar kortárs művészekről és alkotásaikról, a mohácsi busójárásról, a 2010-ben még megrendezett Operabálról, a mostanság felturbózott lakodalmakról, a szíriai Margat várának feltárásáról. Képek a 2010-es országgyűlési választások kampánykörútjairól, a New Yorkban élő orosz közösségről, a repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Lech Kaczynski lengyel államfő temetéséről, a Romániában kisebbségben lévő moldvai csángókról. Képek a  2010-es budapesti úszó-Európa-bajnokság férfi műugróiról úgy, ahogyan eddig még soha nem láthattuk őket.

A kiállítás Budapesten kívül több nagyvárosba is ellátogat

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által  meghirdetett Magyar Sajtófotó Pályázat 2010-re 323 regisztrált szerző 8548 felvételt küldött be. A legkiemelkedőbb teljesítményért járó  MÚOSZ Nagydíjat Huszti István, az Index fotóriportere érdemelte ki Túlélők című fotójával.

A legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíjat Kállai Márton, a Szabad Föld  fotóriportere nyerte el a Fapados konditerem című sorozatával, amellyel a Sport (sorozat) kategória I. díját is megkapta.

A legjobb  hírképért járó Escher Károly különdíjban Kovács Tamás, az MTI  fotóriportere részesült a Vöröslő fájdalom című fotójával. Ezzel a képpel elnyerte még a hír-esemény kategória I. díját is.

A  legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton díjat Kurucz Árpád, a Népszabadság fotóriportere érdemelte ki, aki egyben elnyerte a Képriport kategória I. díját Vörösiszap című sorozatával, a Képriport kategória III. díját Árvíz című sorozatával és a Természet és tudomány (egyedi) kategória III. díját Hőség című fotójával.

A vidéken dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó díjat, a Természet és tudomány (egyedi) kategória II. díját Sárga című képével és az Emberábrázolás - portré (egyedi) kategória III. díját Sors című fotójával Kerekes M. István szabadfoglalkozású fotóriporter, a XXVII és a XXVIII. Magyar Sajtó Kiállítás közönségdíjasa nyerte.

A 30 év  alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó elismerést Stiller Ákos, a hvg.hu fotóriportere kapta, aki egyben elnyerte a  Képriport kategória II. díját a Vörösiszap Tragédia című sorozatával és az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória II. díját Remény című képével.

A kiállítást a VIII. kerületi helyszínt követően több vidéki városban - többek között Debrecen, Pécs, Mosonmagyaróvár, Miskolc - is bemutatják.

Forrás: port.hu


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!