Budapest - XVII. kerület

2011.05.05. 16:53

Átadták Rákosmente Új Városközpontját

<p>Rákosmente, 2011. május 1. - A mai napon, ünnepélyes keretek között átadták Rákosmente Új Városközpontját. A kerület legnagyobb beruházási projektje 1,6 milliárd forintból valósult meg, melyhez 936 millió forint uniós támogatást sikerült elnyerni Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának.</p>

A fejlesztés keretében a Pesti úti, régi buszpályaudvar helyén egy modern Főtér került kialakításra,  vízjátékkal, egy cukrászdát, nyilvános illemhelyet is magába foglaló  multifunkcionális épülettel és gondozott zöldfelülettel. A Főtér mellett  megújultak a lakótelepi közterületek: a Szent Kereszt tér, a Pesti út északi oldalának zöldfelülete, a Fuchs-kastély kertje, a Pesti út déli oldalán pedig új buszforduló és gyalogos  sétány került kialakításra. A közterületi fejlesztések mellett  megvalósult a Városháza épületének akadálymentesítése, energetikai  korszerűsítése, valamint egy új épülettel gazdagodott a városközpont, melyben étterem, kávézó és a kerületi vállalkozások számára bérelhető irodahelyiségek találhatók.
  
Dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta, hogy „önrész, elhatározás, ötletek és közös víziók nélkül semmi sem valósulhatott volna meg. Rákosmente Önkormányzatának büszkesége, hogy jó célt tudott kitűzni és külön öröm az is, hogy a fejlesztéseknek itt nincs vége” –utalt a kerület elbírálásra váró szociális városrehabilitációs pályázatára.

A harminc éves változatlan kép után végre dinamikus fejlesztések indultak a XVII. kerületben 

"Az infrastruktúra, a közlekedés és a helyi intézmények korszerűsítését szolgálják az új fejlesztések. Büszkék vagyunk arra, hogy 2007 és 2010 között Rákosmente a budapesti kerületek közül a legtöbb uniós és hazai pályázati forrást nyerte el – eddig 5,1 milliárd forintot. A városrehabilitáció további pályázati támogatások útján folytatódik” - mondta Riz Levente Rákosmente polgármestere.
  
Az átadó ünnepségen jelen volt Dr. Szűcs Lajos a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Dr. Pesti Imre kormánymegbízott, Dr. György István főpolgármester-helyettes, Dr. Lukovich Tamás a Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Vitézy Dávid a BKK vezérigazgatója, hogy az országosan egyedülálló vízjáték elindításával közösen adják át Rákosmente új Főterét. 

A rákosmentei megvalósult fejlesztések eredményei röviden, számokban kifejezve 

6300  m2 füvesített terület, 227 db örökzöld és lombhullató fa, több mint  7000 cserje és ugyanennyi virágos növény, 80 db háromszemélyes pad,  valamint a Főtéren számos, a növénykazetták és a vízjáték körül  kialakított ülőfelület, 67 db kétállásos kerékpártároló, 60 db szemetes  (ezek közül több szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas), 1 díszkút, 1  vízjáték, 1 kaszkád. A projekt 15 új munkahelyet teremtett Rákosmentén.

Forrás: rakosmente.hu

 


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!