Budapest - XXI. kerület

2011.05.23. 17:44

Új templom csepeli Királyerdőn

<p>A Budapest-Csepel-Királyerdői Református Egyházközség új templomának felszentelő ünnepségére május 21-én került sor, amikor is harangszó hívogatta a kerületi lakosokat e jeles napra.</p>

A templom előtt gyülekezők közül sokan meghatódva énekelték a 90. zsoltárt: „Tebenned bíztunk eleitől fogva…”.  Dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökének megnyitó imádsága után a templom bejárata előtt elhelyezett nemzeti színű szalagot Illés Dávid, a Budapest-Déli Református Egyházmegye esperese vágta el, majd az egybegyűltek bevonultak az új templomba.
A zsúfolásig megtelt teremben az ünnepség dr. Szabó István püspök igehirdetésével kezdődött, aki prédikációjában felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívül ritka az  egyházközségek életében az a pillanat, amikor egy gyülekezet új templomot adhat át. Ezért kérte a jelen lévőket, hogy különösen véssék a szívükbe eme felejthetetlen napot.

Az új templom felszentelő ünnepségén jelen voltak Csepel vezetői is

Az igehirdetés után a Királyerdői egyházközség ünnepi közgyűlése vette kezdetét, amelyet a helyben 2007 óta szolgálatot végző lelkész, Temesvári Imre nyitott meg. Elsőként köszöntötte az egyházkerület előljáróit (dr. Szabó István, a Dunamelléki  Református Egyházkerület püspöke, Illés Dávid, a Budapest-Déli Református Egyházmegye esperese, Brandenburg Sándor, a Budapest –Déli Református Egyházmegye főgondnoka), majd Csepel vezetőit (Németh Szilárd polgármester, Borbély Lénárd alpolgármester, Ábel Attila alpolgármester), valamint a Csepeli Lelkész Kör tagjait, a csepeli keresztyén felekezetek képviselőit és a megjelenteket. Ünnepi beszédében Temesvári Imre lelkész történelmi visszatekintést adott a Királyerdői egyházközség fennállásának 70. évfordulója alkalmából.



Ezt követően Németh Szilárd polgármester szólt az egybegyűltekhez, aki elmondta, hogy az egykori Schmidt-villát – amely helyén jelenleg az új templom áll -  még 2009-ben Csepel önkormányzata bocsátotta a gyülekezet rendelkezésére. A régi épület felújítási munkálatai Tatár Ferenc építész-tervező felügyeletével készültek. A polgármester köszöntő szavait Hantos Jenő református lelkész követte, aki a Csepeli Lelkészi  Kör nevében egy „Úr asztala terítőt” adományozott a gyülekezetnek.

A templomszentelési ünnepség a helyi bibliakörösök felemelő műsorával folytatódott, amelyen az idős asszonyok könnyfakasztó versmondása mellett a gyerekek által fúvós hangszerek kíséretében egyházi énekek is felcsendültek Isten új hajlékában. Végül az ünneplő gyülekezet elénekelte a Himnuszt és a jelenlévők szeretetvendégségen vehettek részt, majd megtekintették az új templomot.
Temesvári Imre lelkész tájékoztatása szerint május 22-től, vasárnaponként már az új épületben lesznek az istentiszteletek és a gyülekezeti alkalmak is itt folytatódnak tovább.

csepel.hu/Antal Zsuzsa



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!