Bulvár, celeb

2012.05.06. 13:15

Beckham a leggazdagabb brit sportoló

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. május 6., vasárnap (MTI) - A recessziós brit gazdaság sanyarú helyzetével dacolva az elmúlt egy esztendőben is jelentősen gyarapították vagyonukat a brit élsport leggazdagabbjai, akik közül David Beckham, az angol labdarúgás világsztárja tudhatja a legnagyobb összeget bankszámláján.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

London, 2012. május 6., vasárnap (MTI) - A recessziós brit gazdaság sanyarú helyzetével dacolva az elmúlt egy esztendőben is jelentősen gyarapították vagyonukat a brit élsport leggazdagabbjai, akik közül David Beckham, az angol labdarúgás világsztárja tudhatja a legnagyobb összeget bankszámláján.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját - Sport Rich List - a leggazdagabb száz brit sportoló becsült vagyonáról.

A vasárnap megjelent 2012-es összesítés szerint a brit sportarisztokrácia százas felső kasztjának összvagyona egy év alatt 8,9 százalékkal 3,022 milliárd fontra (ezermilliárd forintra) emelkedett a tavalyi 2,776 milliárd fontról. A brit sport szupergazdagjai a két évvel ezelőtt kimutatott összvagyonukhoz képest csaknem 23 százalékkal lettek gazdagabbak.

A 37 esztendős Beckham, aki tíz évig a Manchester Unitedet erősítette, és jelenleg a Los Angeles Galaxy színeiben rúgja a labdát, 160 millió fontos becsült vagyonával kényelmes előnnyel vezeti a The Sunday Times százas listáját. A Sport Rich List 2012 összeállítóinak számításai szerint Beckham vagyona az elmúlt egy évben 25 millió fonttal - 19 százalékkal - nőhetett, nem elsősorban sporttevékenysége, hanem a nevéhez kötődő luxustermékek forgalmazása és a reklámszerződések révén.

A lista szerkesztői szerint a brit élsporton belül általánosságban is a futball "termeli" messze a legtöbb sportmilliomost: a száz leggazdagabb sportoló közül 48 a labdarúgó, és a hárommilliárd fontos összvagyonból 1,22 milliárd font futballisták bankszámláit gyarapítja.

A leggazdagabbak aktív labdarúgókból összeállított tizenegy összvagyona a Sport Rich List 2012 becslése szerint jelenleg 487 millió font. Beckham után ebben a "csapatban" a Manchester United fenegyereke, Wayne Rooney következik 45 millió fonttal, de a Chelsea cseh kapusa, Petr Cech is összegyűjtött már 18 millió fontot eddigi karrierje során.

Ugyancsak jövedelmező sportág a Forma-1. A gyorsasági autósport jelenlegi és múltbeli sztárjai közül négyen kerültek be a százas lista top 10-es elitjébe: Eddie Irvine (80 millió font), Jody Scheckter (60 millió font), Lewis Hamilton (55 millió font) és Jenson Button (53 millió font).

Az autósport a százas mezőnybe felkerült brit - vagy Nagy-Britanniában élő - versenyzők 637 millió fontra becsült összvagyona alapján a második a futball mögött. Utána a rögbi következik 450 millió fonttal, majd a golf, amelynek sztárjai eddig 251 millió fontot ütögettek össze - legalábbis a Sport Rich List 2012 szerkesztőinek becslése szerint.

-MTI-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!