Bulvár, celeb

2019.01.14. 12:28

12 bátor nő, akik megváltoztatták a világot

Még pár évtizeddel ezelőtt is sokkal kiszolgáltatottabbak és elnyomottabbak voltak a nők, mint most. De voltak köztük olyanok, akik bátorságukkal egy kis változást hoztak a világba.

Még pár évtizeddel ezelőtt is sokkal kiszolgáltatottabbak és elnyomottabbak voltak a nők, mint most. De voltak köztük olyanok, akik bátorságukkal egy kis változást hoztak a világba.

1. Kathrine Switzer az első regisztrált nő, aki lefutotta a Boston Maratont. A szervezők meg akarták állítani, ahogy ez a képen is látszik.

2. Irina Rodnina a legsikeresebb műkorcsolyázó volt, egymás után háromszor nyert olimpiát, és tízszer világbajnokságot. Gyerekkorában tizenegyszer volt tüdőgyulladása.

Fotó: AFP

3. Lella Lombardi az egyetlen női Formula 1-es pilóta volt, aki pontot szerzett világbajnokságon.

4. Kay D’Arcy egész életében nővérként dolgozott, aztán 69 évesen úgy döntött, hogy teljesíti nagy álmát ás Hollywoodba ment. Több kisebb szerep után kapott egy egész sorozatot és ő lett az Agent 88 főszereplője.

5. Smaranda Brăescu a repülés és az ejtőernyőzés úttörője volt. Ő volt az első nő a világon, aki ejtőernyős engedélyt kapott.

6. Laura Bassi volt az első női professzor, akinek hivatalosan is megengedték, hogy tanítson.

7. Sofia Kovalevskaya összeházasodott egy férfival csak azért, hogy egy nyugati egyetemen tanulhasson matematikát. Oroszországban ugyanis tilos volt a nőknek egyetemre járniuk, külföldre pedig csak férjeikkel mehettek.

8. Ruby Bridges az első afroamerikai gyerek volt, aki teljesen fehér iskolába járt. A kislányt testőr védte, akit maga Dwight Eisenhower elnök bérelt fel.

9. Elizabeth Blackwell volt az első nő az USA-ban, aki orvosi diplomát szerzett. Előrébb vitte a nők orvosi oktatásást, most pedig emlékérem van elnevezve róla.

10. Annie Smith Peck az egyik alapítója volt az amerikai alpinista klubnak, és még 82 évesen is hegyeket mászott. 1895-ben nagy vitát váltott ki az újságokban, hogy nőként nyilvánosan nadrágot hordott, ami akkoriban tilos volt.

11. Nellie Bly az oknyomozó újságírás úttörője volt. Egy alkalommal azt színlelte, hogy megörült csak azért, hogy bejusson egy elmegyógyintézetbe, ahol betegként kezeljék. Terve sikerült is, 10 napot töltött a kórházban, élményeit pedig újságcikkben közölte. 72 nap alatt pedig körbeutazta a Földet.

12. Rosa Parks híres aktivista volt Amerikában, akit ezért tartóztattak le, mert nem adta át a helyét egy fehér bőrű embernek a buszon.

Forrás: BrihgtSide


[related-post post_id="3925438"]

[related-post post_id="3680338"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!