Ország-világ

2021.02.07. 12:10

Borzasztó betegségben szenved a kisfiú: meghalhat, ha kimegy a parkba

A hároméves kisfiú egy rendkívül ritka tüdőbetegség miatt hetekre kórházba kerülhet már attól is, ha csak kimegy a játszótérre.

Ryan Hunt első ránézésre olyan, mint minden más energikus gyermek, de krónikus betegségben (CGD) szenved, amelyet csecsemőként diagnosztizáltak nála.

A genetikai állapot, amely hatással van az immunrendszerre, 250 000-ből csak egy embert érint, és számos tényező válthat ki rohamot.

A betegségben szenvedőknél a fehérvérsejtek nem képesek ellenállni bizonyos típusú baktériumoknak és gombáknak, ami oda vezethet, hogy életveszélyes fertőzéseket kap a páciens.

Ryan esetében ennek egyik kiváltó oka a fák – ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem mehet még egy játszótérre, parkba vagy kirándulni sem a természetbe.

„A minap elvittük sétálni, és láttunk egy játszóteret. Sajnos, voltak ott fák, és nem tudtuk bevinni. Mivel három éves, nem értette, miért nem mehet be játszani a többi gyerekkel. Az egész életünket aprólékosan meg kell terveznünk. Elég spontán, kalandvágyó ember vagyok, de nagyon óvatosnak kell lennünk”

– mondta el a Daily Starnak a Ripost szemléje szerint a gyermek édesanyja, Hannah.

Egyes orvosi szakvélemények szerint a betegséget csontvelő-transzplantációval lehet orvosolni.

Ryan családja ezért erején felül keresi a csontvelő-transzplantációhoz megfelelő alanyt abban a reményben, hogy a kisfiú teljes életet élhet.

„Lehet, hogy elfogult vagyok, de ő a legtökéletesebb kisfiú. Nagyon sportos, aktív és vicces. Nagyon udvarias és nagyon gondoskodó, és mindig szórakoztatja a nővéreket, amikor kórházban van.”

A család arra buzdítja a lakosságot, hogy iratkozzon fel a donorlistára, hátha megtalálják azt az alanyt, akinek a csontveleje tízből tíz pontban egyezik a kisfiúnak szükséges csontvelővel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!