Debrecen hírei

2013.02.05. 10:26

Fűnyíró(elv) az egyetemeinken

Debrecen - 9 milliárd 258 millió 859 ezer forint - ennyivel kevesebb támogatást juttat az állam idén (a január elsejei állapot szerint) a <strong>Debreceni Egyetem</strong>nek, mint amennyi az intézmény dotációja 2008. végén volt. Az alkalmazott módszer miatt a nagyobb költségvetésű intézményektől forintálisan jóval több támogatást vonnak el.

Debrecen - 9 milliárd 258 millió 859 ezer forint - ennyivel kevesebb támogatást juttat az állam idén (a január elsejei állapot szerint) a Debreceni Egyetemnek, mint amennyi az intézmény dotációja 2008. végén volt. Az alkalmazott módszer miatt a nagyobb költségvetésű intézményektől forintálisan jóval több támogatást vonnak el.A Magyar Rektori Konferencia honlapján közzétett táblázatból kiolvasható, hogy a debreceninél több forrást csak a Pécsi Tudományegyetemtől vontak el, ugyanakkor olyan jeles intézmények, mint az ELTE, a műszaki egyetem vagy a Corvinus mögöttünk szerepelnek a sorban. A Debreceni Egyetem (DE) kapcsán azt lehet látni, hogy a 9,2 milliárdos elvonásnak több mint a fele (- 4,86 milliárd forint) az idei évhez kötődik.

Értesüléseink szerint az elvonások mértékének semmi köze az adott intézményben folyó szakmai munka színvonalához; a fűnyíróelv jellegéből adódóan a nagyobb költségvetésű intézményektől forintálisan jóval többet vontak el. Mivel pedig a debreceni a legnagyobb költségvetésű felsőoktatási intézmény, a fűnyíró is nálunk kaszált a legtöbbet. A DE-n azt remélik, hogy megkapják a kiemelt és a kutatóegyetemi címet kap, amivel plusz támogatás jár, pótolva az elvont dotáció jelentős részét.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!