Gyógyítás

2019.05.29. 12:15

Kevés előnnyel jár más módszerekhez képest a robotsebészet

Egyre gyakrabban vetnek be robotokat a sebészeti műtétek során, ezek a költséges módszerek azonban csak kevés előnnyel járnak a bécsi Ludwig Boltzmann Intézet 28 klinikai tanulmányt elemző jelentése szerint.

ROBOT-ASSISTED SURGERY Reportage in an operating theatre during a hysterectomy using the da Vinci robot®. AMELIE-BENOIST / BSIP

Forrás: BSIP / AFP

Fotó: AMELIE-BENOIST

A tanulmányok robotok asszisztálásával végzett mellkasi és hasi műtéteket vizsgáltak.

Mivel a robotokkal végzett sebészet minimális behatolással és nagy precizitással járó beavatkozást tesz lehetővé, elvárható lenne, hogy más módszerekkel összehasonlítva több előnnyel járjon a páciensek számára az operáció és a gyógyulás folyamata során – áll az intézet keddi közleményében.

A 28 klinikai tanulmány, amelynek mindegyike legalább 10 páciens mellkasi és hasi régiójában végzett beavatkozást vizsgál, más képet mutatott.

Kevés arra utaló jel van, amely szerint egyértelmű előnyökkel jár ez a modern műtéti módszer a hatékonyságot és biztonságot tekintve

- közölte Claudia Wild, az intézet vezetője.

A robotokkal kiegészített műtéti rendszerek viszonylag költségesek, a műtét rendszerint hosszabb ideig tart, és a sebészeknek intenzív oktatásban kell részesülniük, és gyakorolniuk kell az eljárásokat.

Borítóképünkön sebészek operációt végeznek egy robot segítségével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!