Online biztonság

2019.06.21. 10:13

Gyakorlati segítséget kínál mindenkinek a hazai nagybank

Új programot indítanak, amely egyebek mellett abban segít, hogy felismerjük az adathalász kísérleteket, gondoskodjunk megfelelő védelemről.

Forrás: Shutterstock

Patonai István, a pénzintézet informatikai vezetője a K&H tájékoztatóján kiemelte: a digitalizáció kényelmesebbé, gyorsabbá teszi a lakosság ügyintézését, mindennapi tevékenységét, azonban az online tér számos veszélyt is rejthet, elég csak az adathalász kísérletekre vagy hackertámadásokra gondolni.

A K&H e-dukáció program

nyilvános, ingyenes, bárki részt vehet rajta, nem csak a pénzintézet ügyfelei.

A programba egyszerűen a bank honlapján ide kattintva lehet bekapcsolódni.

A K&H e-dukáció programjához online kitölthető teszt kapcsolódik, amely tudáspróba a digitális ismeretekről. Az oldalhoz tudástár tartozik, amelyben a biztonságos jelszavakról, a vírusvédelemről, a közösségi média biztonságos használatáról vagy az adathalászatról olvashatnak az érdeklődők.

Másként figyelünk a laptopra, mint a mobilra

A program elindítását megelőzte a K&H és az NRC közös kutatása a 18 évnél idősebb internetezők körében.

Kiderült, bár az internetező magyarok 90 százalékának van okostelefonja, mindössze 56 százalékuk használ vírusvédelmet, a megkérdezettek 87-88 százaléka azonban a munkahelyi vagy otthoni használatra szánt laptopon és asztali gépen használ vírusirtót.

A felnőtt internetezők 30 százaléka, leginkább a 18-29 évesek és az alapfokú végzettségűek félnek egy hackertámadástól, s míg a fiatalabb korosztály 39 százaléka aggódik, addig az 50-59 évesek körében már csak 22 százalék tart az online támadásoktól.

Pedig a kamera bármikor láthat

Netbankolásnál mindössze a megkérdezettek 37 százaléka használja az okostelefonját, a pénzügyek intézéséhez még a laptopokat és az asztali számítógépeket részesítik előnyben, az előbbit 47 százalék, utóbbit 46 százalék használja.

Az okostelefonok esetében a kamerákra sem figyelnek annyian, mint például a laptopoknál. Míg a munkaeszköznek használt

laptopoknál, számítógépeknél 41 százalék le szokta takarni a kamerát biztonsági okokból,

saját gép esetén már csak 36-33 százalék teszi meg ugyanezt. Az okostelefonok használatakor mindössze 19 százalék takarja le a kamerát.

A válaszadók 82 százaléka alakalmaz valamilyen megoldást a mobiltelefonja védelme érdekében, közülük 49 százalékuk PIN-kódot használ, 29 százalékuk ujjlenyomattal lép be (ezt a megoldást leginkább a férfiak és a 18-29 évesek preferálják), míg 21 százalék jelszóval lép be.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!