Lehetőségeink korlátlanok

2019.06.24. 06:00

Mutatvány? Egyetlen fotóból hangos videó készülhet

Játéknak remek, de valóságnak már kissé ijesztő, hogy milyen „művészi” fokon lehet művelni az átverést – egy fénykép gyors átalakításával.

Nem hackerek játszadozásáról van szó: az Imperial College London és a Samsung AI Központ tette közzé a deepfake technikával készült, újdonsült produktumokat.

Mint ismert, a deepfake segítségével megelevenednek a képek, mint Harry Potter Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolájában, némileg feltámasztják Dalit, felnőttvideók színészeinek mozgóképeire kopírozzák ismert színésznők arcát, s politikusok szájával mondatnak el olyasmiket, amiket ők talán sohasem gondoltak, kicsúfolják a Facebook vezérigazgatóját.

Új hét, új átverés: a friss kutatási eredmények attól ámulatba ejtőek, hogy mindössze egyetlen egy fotó kellett a hangos mozgóképek elkészítéséhez.

Az még hagyján, hogy Einstein megszólal:

Azért az már meglepő, hogy Raszputyin, minden oroszok cárjának, II. Miklósnak látomásos megtévesztője egy korabeli fényképből generálva elénekli Beyoncé Halo című slágerét:

Vagy mit lehet mondani a kevésbé tréfás, de tán meggyőzőbb alakításra, melyben szintén egy fotóból különféle érzelmeket megjelenítő videókat gyártottak:

A videók lehetnének tökéletesebbek (lesznek is), igazából azért tekinthetők izgalmas fejleményeknek, mert létrehozásukhoz már mindössze egy képre és hangfájlra volt szükség, hívja fel a figyelmet a The Verge.

Aztán a videók gyártását egyszerűen rábízták a gépi öntanuló algoritmusokra.

Bár a fejlesztés még nem került kereskedelmi forgalomba, várhatóan nem kell sokáig várni, mire a deep fake mozgóképek készítői könnyen kezelhető szoftverekbe csomagolják, s úgymond tömegtermelésbe fordítják a mókát.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!