Sikeresnek bizonyult

2019.07.01. 10:08

Ma egy éve vezették be az online számlát

Olyan jól teljesít az online számla, hogy jövőre akár 10 százalék alatt lehet az adóelkerülés mértéke.

Budapest, 2018. november 15. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelõs államtitkára felszólal az országonkénti jelentések cseréjérõl szóló magyar-amerikai kormányközi megállapodás kihirdetésének vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. november 15-én. MTI/Kovács Attila

Erről tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Az online számlázás nemcsak hogy valós időben kiszűri a csalárd cégeket, fiktív számlázókat, a gyanús céghálókat, hanem megteremti annak lehetőségét is, hogy az adóhivatal részlegesen kitöltse a vállalkozások áfabevallását is.

Idén június 28-ig már mintegy 340 ezer vállalkozó regisztrált az online számla rendszerben, és több mint 46 millió számlát küldtek be – sorolta az adatokat.

Az államtitkár hozzátette: a beérkező számlák adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az áfakiutalás előtti vizsgálatoktól kezdve a követelésfoglalásokon át a csalárd adózók ellenőrzéséig számos területen hasznosítja.

A tisztességes adózónak is jobb

Az online számlázás bevezetése a bürokrácia-csökkentésben is jelentős előrelépést jelentett, mivel a számla kiállítójánál ugyanis kiváltotta a belföldi összesítő-jelentést.

Sőt, a rendszer a tisztességes adózóknak is segít, hogy észre vegyék az apróbb könyvelési, bevallási hibákat, így azokat saját maguk is javíthatják, és partnereik adatszolgáltatásait is kontrollálhatják.

A PM államtitkára emlékeztetett arra, hogy

százmilliárdos bevételt hoztak eddig az utóbbi időszak feketegazdaság elleni intézkedései.

A magyar megoldások jelentőségét pontosan mutatja, hogy több állam is tanulmányozta és át is vette a hazai online pénztárgép, illetve a közúti elektronikus ellenőrzés rendszerét. Az online számlázás pedig egy következő lépés volt a gazdaság fehérítése érdekében.

Még az

Európai Bizottság is elismerte, hogy szükség van az áfacsalás elleni magyar találmányokra.

Magyarországon két év alatt több mint hét százalékponttal csökkent az adóelkerülés, sőt, már 2015-re csaknem fele akkora lett, mint a régió más országaiban. A bizottság tanulmánya szerint a hazai áfarés – azaz a költségvetésből kieső áfabevétel – 2012 és 2016 közt jelentősen, 22-ről 13 százalékra csökkent.

Az áfarés még tovább csökkenhet ,amilyen jól teljesít az online számla, jövőre akár 10 százalék alatti lehet az adóelkerülés mértéke.

Borítókép: Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára (MTI/Kovács Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!