Átverés felsőfokon

2019.09.02. 16:59

Amikor a kártevőnek van hiteles tanúsítványa

A Ryuk zsarolóvírust a nálunk is népszerű, egyes változataiban ingyenes Comodo írta alá.

Egy alkalmazás hitelességét tanúsítványokkal igazolják, ez elterjedt és elfogadott módszer. Ha a tanúsítványt kibocsátó vállalatokban megrendül a bizalom – mert a hackerek elloptak egy érvényes tanúsítványt vagy veszélyeztetik tevékenységét – az egész modell összeomlik. A dolog megtörtént.

Hogyan működik a hitelesítés?

A Windows környezetben futó alkalmazásokról azért tudjuk, hogy azok nem káros programok, hanem legitim szoftverek, mert a kódot aláírják annak alkotói. Ez az aláírás garantálja, hogy a forrásfájl valóban eredeti, azt senki sem módosította.

A tanúsítványok kiadása során a tanúsító hatóságok elvileg körültekintően ellenőrzik, hogy a szoftvert készítő vállalat valóban az, aminek mondja magát.

Ha egy ilyen tanúsítvánnyal látunk el alkalmazásokat, akkor azok nem ritkán szabadon futhatnak a számítógépen, mert a kezdetlegesebb antivírus programok nem vizsgálják annak viselkedését. Csak a tanúsítványt ellenőrzik, és ha az megfelelő, akkor az alkalmazást megbízhatónak vélik. Elméletben ez erőforrástakarékos megoldás, hiszen a futtatható fájl viselkedésének ellenőrzésére nem kell időt, processzort pazarolni.

Rés a falon

Emiatt azonban ezek a tanúsítványok a bűnözők számára értékes eszközökké válnak: ha egy káros szándékú embernek sikerül valahogy megszereznie, ellopnia egy tanúsítványt, akkor a saját kártevő kódját aláírhatja, és így nagyon sok korlát megnyílik a „vírus” előtt.

A G Data szakértői most arra figyelmeztetnek, hogy érvényes tanúsítvány jelenléte nem jelenti automatikusan, hogy az aláírt alkalmazás ártalmatlan.

A „potentially unwanted” vagyis a vélhetően kéretlen programok nagy része, valamint a kártevők egy kisebb hányada látszólag hiteles és megfelelő módon aláírt alkalmazás. Ezekhez az aláírásokhoz a bűnözők csalás, lopás útján jutnak hozzá. Ilyen esetben sokszor a felhasználó feladata eldönteni, megbízik-e az adott szoftver gyártójában vagy sem.

Átverési világlista

A Chronicle kutatói összeállították azoknak a tanúsítványkezelőknek a listáját is, amelyeknek a tanúsítványával a legtöbbször éltek vissza a bűnözők.

Az első ezen a listán a Comodo nevű cég, mely a Ryuk nevű zsarolóvírus tanúsítványát írta alá.

A Ryuk zsarolóvírus főleg amerikai állami intézményekben, szervezetekben terjed, de ipari kémkedésre is előszeretettel használják. A tanúsítványt kiadó cég vissza is vonhatja a kiadott tanúsítványt, ha észreveszi, hogy visszaéltek azzal. A Comodo az általa kiadott tanúsítványok 21 százalékát hívta vissza – arról nincs hír, hogy a Ryuk tanúsítványa közöttük lenne.

Milyen lehetőségeink vannak a védekezésre?

Hogy mit tehetünk a tanúsítvánnyal aláírt, ámde kártevő szándékú programok ellen? Használjunk megbízható antivírus megoldást, amely egy kártevőt annak viselkedése alapján is képes felismerni. (Ez nem az operációs rendszerrel együtt érkező ingyenes megoldás lesz.)

Egy modern antivírus megoldás hagymahéj-szerűen épül fel, és több különböző proaktív technológia segítségével működik. Erről itt bővebben lehet olvasni.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!