Gyermekek védelme

2019.10.01. 15:19

Tízéves a biztonságos internetezést segítő program

A gyermekmentő szolgálat az európai Safer Internet Programban a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását tűzte ki célul.

Forrás: Shutterstock

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) elnöke a szolgálat szervezte nemzetközi médiakonferencián beszélt a céljaikról.

Azt szeretnék elérni, hogy minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Céljuk, hogy egyszerre hívják fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és teremtsék meg a segítségnyújtás lehetőségét.

Sterner Zoltán, az NGYSZ oktatója a konferenciát nyitó előadásában azt hangsúlyozta, hogy a felvilágosítást minél fiatalabb korban el kell kezdeni, mivel

már a 6-7 éves gyerekek is böngésznek az interneten,

ismerik a közösségi oldalakat.

A szakértő elmondta, hogy több mint száz oktatójuk tart a biztonságos internetezést segítő ingyenes oktatást diákok és felnőttek körében szerte az országban.

Összefogtak az ügyészséggel

Sterner Zoltán kitért arra is, hogy az NGYSZ a Legfőbb Ügyészséggel is együttműködik a gyermekek kibertérben való biztonsága érdekében.

Kósa Éva, az ELTE egyetemi tanára arról beszélt, mit tehetnek a szülők a gyermekek biztonságos médiahasználatáért. Azt mondta, a tiltás helyett a helyes és jó médiahasználatra, a médiaértésre nevelés a fontos.

Azt is elmondta, kutatásaik alapján

szülők és gyerekek keveset használják közösen a médiát,

kevés a közös médiaélmény. Fontos lenne, hogy a szülők orientáló, segítő szerepet töltsenek be a gyermekek médiahasználatában.

A kétnapos nemzetközi rendezvényen 25 szakértő tart előadást az oktatás, a média, a kormányzat, az ipar és a civil szféra területéről. A konferencia célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az új kihívásokra, a közösségi médiára, az online fenyegetettségre, bemutatva a legjobb gyakorlatokat.

A konferencia illeszkedik az európai kiberbiztonsági hónap programsorozatába.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!