Feltett kézzel

2019.11.08. 15:02

A cégek fele felkészületlen egy kibertámadásra

A világszerte működő szervezetek több mint felének vezetői azt állítják, hogy nem állnak készen egy esetleges kibertámadásra – derült ki egy új jelentésből.

Forrás: Shutterstock

Naponta több mint 4000 kibertámadás történik a világon, egy új jelentés pedig megállapította, hogy az információbiztonsági főtisztviselők mindössze 49 százaléka hisz abban, hogy a vállalata képes megfelelően lereagálni egy hackelést vagy adatlopást – írja a Daily Mail cikke alapján a hirado.hu.

Az egyesült államokbeli cégvezetők bizonyultak a legmagabiztosabbnak, 72 százalékuk szerint teljes mértékben felkészültek egy kibertámadásra, ám Japánban a szervezetek mindössze egynegyede állította, hogy képes lenne megbirkózni egy hasonló incidenssel.

Észak-amerikai, európai és ázsiai cégeket vizsgáltak

A Cyber Trendscape 2020 jelentést a FireEye kiberbiztonsági cég adta ki, amely 800 információbiztonsági tisztviselőt és más magas rangú vezetőt kérdezett meg Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában.

„Ennek a kezdeményezésnek az volt a célja, hogy azonosítsa a kiberbiztonsági döntéseket befolyásoló tendenciákat, a 2020-ig és az azt követő legfontosabb kiberbiztonsági prioritásokat, a kockázatcsökkentési stratégiák fókuszpontját” – olvasható a jelentésben.

Hozzátették: fontos volt, hogy a jelentés kiemelje a vezető tisztségviselők véleményét a kiberveszély állapotával kapcsolatban, és megmutassa, hogy a kiberbiztonsági ipar, a kormányok és a szabályozó ügynökségek hogyan reagálnak a cégek igényeire.

A vizsgált országokban működő szervezetek 47 százaléka jelezte, hogy „nagyjából készen áll” egy kibertámadásra, de összességében nehezen tudna jól reagálni a helyzetre.

A cégek csupán négy százalék mondta azt, hogy semmilyen típusú hackelésre vagy adatlopásra sem áll készen. A ZDNet állítása szerint talán ez elsőre nem tűnik nagy számnak, a világ cégeire kivetítve azonban 25-ből egyet jelent, ami már sokkal aggasztóbb.

A biztonsági szoftver a legnépszerűbb eszköz

Habár a vállalatok – a biztonsági hardvertől kezdve a konzultációig és a sebezhetőség kezeléséig – a legújabb technológiát igyekeznek alkalmazni a számítógépes bűnözők elleni küzdelemben, a jelentés szerint a legnépszerűbb eszköz továbbra is a biztonsági szoftver.

Az ilyen eszközök használata az USA-ban a legmagasabb (78 százalék), a második helyen pedig az Egyesült Királyság áll (70 százalék). A válaszok alapján a biztonsági szoftverek használata Németországban és Japánban a legalacsonyabb, ahol a cégek 13 százaléka veszi igénybe ezt a szolgáltatást.

A vezetők több mint 88 százaléka mondta, hogy mesterséges intelligenciát alkalmaz annak érdekében, hogy túléljen egy esetleges kibertámadást.

„Globálisan a szervezetek 34 százaléka számolt be arról, hogy projektet indított az MI, valamint az MI biztonsági kérdések megértése érdekében, és csak 12 százalékban válaszolták, hogy nem vizsgálták meg az MI-t, mert ez jelenleg nem volt számukra prioritás” – írja a jelentés.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!