Hazai egészségügy

2019.11.25. 09:46

Hazánk rohamtempóban alkalmaz digitális technológiát

A kormány már a jövő év végére teljes körűvé akarja a tenni a digitális képalkotó leleteknek a szolgáltatók közötti továbbküldését és elérhetőségét.

Forrás: Shutterstock

Erről beszélt Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára egy szakpolitikai fórumon Koppenhágában.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) rendezésében zajló, Egészségügy a XXI. században: adatok, szakpolitikák és digitális technológia című szakpolitikai fórumon többek között miniszterek, szakpolitika alkotók, a civil társadalom, a szolgáltatók, a tudományos és üzleti élet szereplői vesznek részt.

Szigeti Szabolcs az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a rendezvény legfontosabb célja az, hogy az OECD-tagországok megismerjék egymás tapasztalatait és terveit ezen a területen.

Itthon elindult az EESZT

Szó volt arról, hogyan használható a digitális technológia, hogy az egészségügyi rendszerek még beteg- és emberközpontúbbakká váljanak, hogyan növelhető az egészségügyi dolgozók képzettsége a digitális technológia felhasználásának területén, illetve a betegek miképpen tudják felhasználni a személyes egészségügyi adataikat az egészségügyi kezelések eredményesebbé tétele és az egészségügyi állapotuk javítása érdekében.

A fórum résztvevői azt is vizsgálják,

hogyan biztosítható a legjobban a személyes adatok védelme etikai és jogi szempontból.

A helyettes államtitkár felszólalt a fórum egyik panelbeszélgetésén, amely azt a kérdést járta körül, hogy az egészségügyi rendszer szempontjából mik a legfontosabb tapasztaltok a digitális technológia felhasználása szempontjából.

Arról beszélt, hogy Magyarország nagyon nagy lépésekkel halad előre a digitális technológia alkalmazásában. A kormányzat az elmúlt években kifejlesztette és elindította az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT), amely nagyon sok lehetőséget kínál az orvosok, az egészségügyi dolgozók, a betegek és a kormányzat számára egyaránt.

Digitális képalkotók továbbítása

Szigeti Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy néhány év alatt zajlottak le ezek a fejlesztések, és mára már a háziorvosok 80, a gyógyszertárak 100, a járóbeteg-ellátók 75-80 százaléka csatlakozott ehhez a rendszerhez.

A gyógyszerfelírások 60 százaléka már az EESZT rendszeren keresztül történik. További fejlesztéseket kell végrehajtani, és a kormány már a jövő év végére teljes körűvé akarja a tenni a digitális képalkotó leleteknek a szolgáltatók közötti továbbküldését és elérhetőségét, ami nagyon meg fogja növelni ennek a rendszernek a háziorvosok általi tényleges felhasználását.

Előadásában arról is beszélt, hogy úgynevezett „kulturális átalakulás” szükséges ahhoz, hogy a digitális rendszer felhasználása előbbre jusson. Ennek a része az, hogy mind az egészségügyi dolgozókat, mind a betegeket jobb minőségű kommunikációs csomagokkal és képzéssel kell segíteni, hogy megértsék a felhasználás módozatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!