Ebadta bűnüldöző

2019.11.28. 17:03

Ijesztő robotkutyákat vet be a massachusettsi rendőrség (videó)

A szuperkutyákat egyébként gyártójuk már rendes kereskedelmi forgalomban is árusítja: online megrendelhetők.

Forrás: Shutterstock

Mint utóbb kiderült, a Boston Dynamics Spot nevű robotkutyáit – megrendelhetőek ezen az oldalon – nem csak tesztelésre alkalmazta a massachusettsi rendőrség, hanem időnként dolgozott velük.

A bolti változata fürge állat(?), felmegy a lépcsőn, nehéz tereppel is megbirkózik, de a mérete alkalmassá teszi úgymond beltéri használatra is.

Cserélhető akkumulátorával 90 percig működik, másodpercenként 1,6 méteres sebességgel halad porban és nedveségben, -20 °C-tól 45 °C-on.

Remekül lát, mert kamerái 360 fokban figyelik a környezetét.

A gyártó úgy építette, hogy Spotot masszív felépítése sokféle feladatra tegye alkalmassá – rendőri feladatokra is.

Lesz-e fegyvere a kutyának?

Az American Civil Liberties Union (ACLU) polgárjogi szervezet aggodalmának adott hangot, miszerint a csúcstechnológiák bevezetése néha gyorsabban zajlik, mint azt a társadalmi, politikai, illetve jogi rendszerek követhetnék.

A robotok „átlátható” szabályozását, valamint jogi szabályozásukat követelik, hogy biztosan nem tapossák a polgári jogokat, nem vezet használatuk faji igazságtalanságokhoz.

És egyáltalán, tudni akarják, viselhetnek-e majd valaha is fegyvert a „kutyák”.

A robotok értékes eszközök lehetnek a bűnüldözésben

A massachusettsi rendőrség és a gyártó közölte, hogy a robotokat „távoli megfigyelésre használják”, s eddig két meg nem nevezett alkalommal vetették be azokat. Ott van helyük, ahol embereknek túl veszélyes lenne megjelenniük, például tűzszerészek munkáját támogathatják.

A Boston Dynamics szóvivője szerint szerződés garantálja, hogy Spotot nem használják olyan körülmények között, amely „fizikai kárt okozhat, vagy fenyegethet embereket”.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!