Mindennek ellenáll

2019.11.05. 15:18

Kvarcüvegre mentették el az 1978-as Supermant

A Microsoftnak egészen új technológiával sikerült a teljes hollywoodi Superman-filmet rögzíteni.

Az 1978-as film új és különösen tartós, poháralátét-nagyságú kvarcüveglemezre adathordozóra mentését a Silica projekt tette lehetővé. Erről a Microsoft blogbejegyzésben számolt be hétfőn.

A kutatók szerint a kidolgozott technológiában

ultragyors lézeroptikát és mesterséges intelligenciát használnak

az adatok kvarcüvegre írására.

Forrás: Microsoft

A szokásos adathordozóktól eltérően a kvarcüveg

ellenáll a magas hőmérsékleteknek, az áradásoknak és más természeti katasztrófáknak, környezeti ártalmaknak, valamint a mágneses behatásoknak.

A módszer különösen alkalmas a történeti levéltárból származó adatok vagy kulturális kincsek megőrzésére – közölte Jennifer Langston, a Microsoft menedzsere.

Az adatokat lézerrel írják nanoméretű, háromdimenziós rácsban, több rétegben. Az adatokat algoritmusok segítségével olvassák le. Az üveglemez évszázadokig fennmarad, és nem igényel állandó hőmérsékleten tartást vagy állandó frissítést.

„A teljes Superman-film üveglemezre mentése és sikeres olvasása jelentős mérföldkő” – hangsúlyozta Mark Russinovich, a Microsoft Azure technológiai vezetője. Mint hozzáfűzte, egyelőre kísérleti szakaszban vannak a kutatások, és a fő célkitűzés a feladat megvalósítása volt, ugyanakkor még számos kérdésre kell választ találniuk.

A Warner Bros. filmkatalógusa megőrzése miatt vette fel a kapcsolatot a Microsofttal, mikor tudomást szerzett az üvegalapú technológia kifejlesztéséről. A stúdió a Casablancát, 1940-es évekbeli rádiósorozatot és más történelmi kincseit is szeretné a legkorszerűbb módon archiválni.

Borítókép: Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!