Kereskedelmi háború

2020.02.14. 09:49

Amerikában megint vádat emeltek a Huawei ellen

Ipari-műszaki titkok eltulajdonítását célzó zsarolás gyanúja miatt indult eljárás.

Forrás: Shutterstock

Újabb vádat emeltek a kínai telekommunikációs óriáscég, a Huawei és két amerikai leányvállalata, továbbá a vállalat kanadai házi őrizetben lévő pénzügyi igazgatója, Meng Van-csou ellen.

A vádirat kiemeli, hogy

a Huawei több mint egy évtized óta az amerikai szellemi tulajdon ellopásán dolgozik,

s 2013-ban a vállalati politikájában arra bátorította az alkalmazottait, hogy „lopjanak el a vetélytársaktól származó bizalmas információkat”. A dokumentum szerint

hat amerikai vállalattól tulajdonítottak el műszaki-technológiai titkokat.

Az új vádirat hozzáadódik a telekommunikációs eszközöket gyártó vállalat ellen 2019 januárjában emelt vádakhoz. Akkor az Egyesült Államok a Huawei egyik amerikai üzleti partnere kereskedelmi titkainak ellopása és az Irán és Észak-Korea elleni szankciók kijátszása miatt emelt vádat.

A rejtélyes A2 és A9

„A Huawei erőfeszítései a kereskedelmi titkok és más, kifinomult amerikai technológia ellopására sikerrel jártak„ – állapította meg csütörtöki közleményében az amerikai igazságügyi minisztérium, hozzátéve, hogy így a kínai vállalat jelentősen csökkenthette a saját költségeit is.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott újabb vádirat szerint a Huawei – kódolt megnevezéseket alkalmazva – különböző termékeket szállított Iránba és Észak-Koreába. Iránt A2, Észak-Koreát A9 néven jelölte meg.

Az amerikai ügyészek szerint a kínai vállalat segített Iránnak olyan megfigyelő berendezések felállításában is, amelyek a teheráni megmozdulások idején megfigyelték és beazonosították a tüntetőket.

Frissítés: a Huawei hivatalos válasza a vádakra

A Huawei Technologies visszautasítja az USA Igazságügyi Minisztériumának újabb vádjait.

A mostani eljárással az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma újfent megpróbálja helyrehozhatatlanul károsítani a Huawei hírnevét és üzletmenetét. A vádak alaptalanok és javarészt régi polgári peres eljárásokat használnak fel újból, amelyek az elmúlt 20 évben már rendeződtek.

Ezeket vagy enyhítették, vagy bizonyos esetekben visszautasították az amerikai szövetségi bíróságok és esküdtszékek. Az Egyesült Államok kormányzatának vádjai ismét nem állják meg helyüket, bizonyítani fogjuk, hogy alaptalanok és igazságtalanok.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!