Meghatározó szempont

2020.02.08. 22:01

Biztonságban érzik magukat a magyarok chatelés közben?

Felmérés szerint a végponttól végpontig tartó titkosítás a legfontosabb a hazai felhasználóknak.

Forrás: Shutterstock

Az adatvédelem minap tartott világnapja alkalmából a Rakuten Viber közel 4 millió embert kérdezett meg kilenc közép- és kelet európai országból, a digitális biztonságukkal kapcsolatban.

A kutatás Magyarországon, Görögországban, Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában és Legyelországban zajlott. A kutatásból kiderült, hogy a felhasználóknak mennyire fontos a digitális biztonság: az adatvédelem kérdését a magyarországi felhasználók 71%-a kiemelt fontosságúnak találta.

Az attitűd a régió további országaiban is hasonló: a résztvevők 82%-a fejezte ki aggodalmát az internetes biztonságával kapcsolatban.

A második kérdésre a közép- és kelet-európai válaszadók többsége (47%) szerint új szabályozásra van szükség az online biztonságunkat illetően, a válaszadók 41 százaléka viszont elégedett a jelenlegi rendszerrel – eközben 12% vélte úgy, hogy az interneten a közeljövőben új adatvédelmi szabályozás léphet életbe.

Használt alkalmazásaikban a végponttól végpontig tartó titkosítás a legfontosabb a magyar felhasználók számára – derült ki a harmadik kérdésre adott válaszok alapján.

Az utolsó kérdés a Viber biztonságára vonatkozott, a közép-és kelet-európai felhasználok 90 százaléka, míg a magyarok 94 százaléka érzi magát inkább vagy teljesen védve az üzenetküldő alkalmazás használata közben.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!