Amerika kontra Huawei

2020.02.10. 12:01

Gutaütéses dührohamot kapott Trump a Huawei-ügytől

Mike Pence alelnök szerint vitás kérdés lehet az amerikai-brit viszonyban London megállapodása a Huaweijel.

Donald Trump és Hszi Csin-ping karikatúra

Forrás: Shutterstock

Mike Pence amerikai alelnök a CNBC televíziónak adott interjújában kifejtette, hogy az Egyesült Államoknak is vannak még megoldandó kérdései a Kínával folytatott kereskedelemben. Arra a kérdésre, hogy vajon az Egyesült Királysággal tervezett új kereskedelmi megállapodást befolyásolja-e a londoni döntés a Huaweiről, azt válaszolta: „majd meglátjuk”. Hozzáfűzte, hogy ez kétségtelenül vitás kérdés lehet.

A brit kormány a napokban kötött megállapodást a kínai Huawei Technologies óriásvállalattal arról, hogy korlátozott mértékben szerepet kap az Egyesült Királyság ötödik generációs (5G) mobilhálózatának kiépítésében. A múlt héten Londonban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kifejezetten felhozta ezt a témát mind Dominic Raab külügyminiszternek, mind Boris Johnson kormányfőnek, óva intve a londoni kormányt a Huaweijel kötendő megállapodástól.

Anglia külön úton?

Csütörtök este amerikai sajtóértesülések jelentek meg egy múlt heti Trump-Johnson telefonbeszélgetésről. A meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozó információk szerint Boris Johnson még a múlt héten – a döntés megszületése után – felhívta telefonon az amerikai elnököt, hogy tájékoztassa őt a Huawei-megállapodásról – írja az MTI.

A sajtóban megjelent megfogalmazások szerint

Trump „gutaütéses dührohammal” reagált Johnson közlésére.

A Fehér Ház, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács és a külügyminisztérium kérésre sem kívánta kommentálni a sajtóhíreket.

Mike Pence elhatárolódott William Barr amerikai igazságügyi miniszter csütörtöki felvetésétől. Mint írtuk, Barr egy konferencián ugyanis azt vetette fel, hogy a Huawei befolyásának ellensúlyozására

az Egyesült Államoknak meg kellene szereznie a finn Nokia és a svéd Ericsson többségi részvénypakettjét.

Pence erre reagálva azt mondta: minden elismerése Barr miniszternek, „de a jövő útja az, amelyet a napokban Ajit Pai jelentett be”. Ajit Pai a szövetségi kommunikációs hatóság elnöke, aki a napokban arról beszélt, hogy a korábbiaknál még több teret kell engedni a G5-ös rendszer használatának.

Az amerikai alelnök szerint „ez az a terv, amelyet Trump elnök a támogatásáról biztosított, és amely előrevisz bennünket”. Pence hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok „a szabadpiac erejére és amerikai vállalatokra alapozva terjesztheti ki” az ötödik generációs mobilhálózatot (G5).

Borítóképünk Donald Trump és Hszi Csin-ping karikatúrája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!