Havi 12 warez az átlag

2020.02.02. 07:34

Kevesebben kalózkodnak a neten

12 százalékkal kevesebb tartalmat töltenek le illegálisan – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke.

Forrás: Shutterstock

Pomázi Gyula közleményében azt írta: folyamatosan csökkent Magyarországon a kalózkodó, jogtalan letöltések száma az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának felmérései szerint. Az SZTNH elnöke arról is tájékoztatott, hogy Magyarországon 2017-ben és 2018-ban egyaránt mintegy 12 százalékkal lett kevesebb jogellenes letöltés.

A kimutatás szerint

a magyar internetezők havonta átlagosan 12 alkalommal jogellenesen használnak fel védett online tartalmat.

Legtöbbször tévéműsorokhoz (sportközvetítések, sorozatok) férnek hozzá ilyen módon a felhasználók, havonta majdnem 8-szor. Ezen a területen a vizsgált időszakban 2,8 százalékkal emelkedett az online jogsértések aránya, a filmek és a zene esetében viszont sokkal nagyobb mértékben 30-30 százalékkal esett vissza a kalózkodás mértéke.

Európában a kalóztartalmakhoz való hozzáférés 15 százalékkal csökkent, ezen belül pedig a legjelentősebb csökkenés a zenék esetében történt (32 százalék). A tévéműsoroknál ez az arány jóval kisebb, csupán 8 százalék az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala online szerzői jogi jogsértésekről szóló új jelentése szerint.

A kalózkodás tagállamonként eltérő mértékben ugyan, de továbbra is jelentős problémát jelent Európa-szerte. Az egyes országok között nagy a szórás: míg egy átlagos lettországi internethasználó havonta csaknem 26 alkalommal vett igénybe kalóztartalmakat, addig ez a szám Finnországban mindössze 4.

A tanulmány szerint a tagállamok közötti eltéréseket főként az egy főre jutó jövedelem szintje, az egyenlőtlenségek mértéke, az adott nemzeti piac jellemzői, a törvényes kínálat köre és elérhetősége okozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!