Kamu és fake news

2020.02.18. 10:07

Napi egymillió hamis profilt töröl a Facebook

Mark Zuckerberg szerint nem a közösségi média a társadalmi megosztottság okozója.

Global activists of Avaaz, set up cardboard cutouts of Facebook chief Mark Zuckerberg, on which is written "Fix Fakebook", in front of the European Union headquarters in Brussels, on May 22, 2018, as they call attention to what the groups says are hundreds of millions of fake accounts still spreading disinformation on Facebook. - Advocacy group Avaaz is calling attention to what the groups says are hundreds of millions of fake accounts still spreading disinformation on Facebook. Facebook chief will say sorry to the European Parliament on May 22, 2018, pledging that the social media giant has learned hard lessons from a massive breach of users' personal data. Facebook admitted that up to 87 million users may have had their data hijacked by British consultancy Cambridge Analytica, which worked for US President Donald Trump during his 2016 campaign.

Forrás: AFP

Fotó: John Thys

Az is alaptalan vélekedés, hogy a közösségi média révén csökken az emberekhez eljutó hírek és vélemények sokszínűsége – mondta a Facebook vezérigazgatója.

Mark Zuckerberg közölte az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián (MSC): a vállalatától független társadalomtudományi kutatások eredményei szerint nincs ok-okozati összefüggés a közösségi portálok felemelkedése és a társadalmak megosztottsága között.

A vállalat saját adatai és a közreműködésével végzett tudományos kutatások azt is kimutatták, hogy a felhasználókhoz eljutó hírek és vélemények sokszínűsége nőtt az internet előtti, hagyományos média korszakához képest – tette hozzá.

Sokat tesznek a hamis hírek elhárításáért

Arról is szólt, hogy a 2016-os Brexit-népszavazással és az amerikai elnökválasztással kapcsolatos orosz információs műveletek óta sokat fejlődtek a demokratikus döntések külső befolyásolásának elhárításában.

Harmincötezren dolgoznak ezen a területen, és több pénzt költenek rá, mint amennyi a vállalat teljes bevétele volt 2012-ben, pedig akkor is egymilliárdnál több felhasználójuk volt – mondta Zuckerberg.

Elmondta, hogy naponta átlagosan egymillió hamis profilt törölnek a portálról, és

az utóbbi napokban két nagyobb szabású dezinformációs műveletet akadályoztak meg.

Az egyik Oroszországból indult és Ukrajnát célozta, a másik pedig Iránból indult és az Egyesült Államokban élő felhasználók félrevezetésére irányult.

Kiemelte, hogy igen büszkék eredményeikre, és jól mutatja fejlődésüket a tavalyi európai parlamenti (EP-) választás, amelyet nem zavartak meg a portálon folytatott külső manipulációs kampányok. Viszont a választók félrevezetésére nemcsak külső tényezők, hanem belső erők, politikai szereplők is törekednek, így van még teendő ezen a területen.

Egyetértene bizonyos mértékű állami szabályozással

Hangsúlyozta, hogy a szolgáltató saját törekvései mellett hivatalos, állami szabályozásra is szükség van a közösségi portálok megfelelő működéséhez, méghozzá a választások, a személyes adatok védelme, a tartalmak moderációja – például a közzététel engedélyezése vagy a tartalom törlése – és az adatok hordozhatósága területén.

Mint mondta, nem az a kérdés, hogy kell-e szabályozni a szolgáltató teendőit és felelősségét a felületein megjelenő tartalmakkal kapcsolatban, hanem az, hogy milyen szabályozási modellt kell alkalmazni.

Kifejtette, hogy eddig két modell alakult ki, az egyik a hagyományos sajtóra, köztük a nyomtatott újságok működésére szabott modell, amelyben a tartalmat megjelentető vállalat felelőssége igen széleskörű, a másik modell pedig a távközlési szektorban jött létre, ahol a szolgáltatót, például a telefontársaságot nemigen lehet felelősségre vonni azért, hogy milyen tartalmakat, adatokat áramoltatnak a felhasználók a hálózatain.

A Facebook esetében olyan szabályozási rendszert kellene kidolgozni, amely a két eddigi megoldás között helyezkedik el – mondta Mark Zuckerberg, aki első alkalommal vett részt a világ legfontosabb biztonságpolitikai fórumaként számon tartott MSC-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!